До средата на годината в България са отдадени 66 982

...
До средата на годината в България са отдадени 66 982
Коментари Харесай

67 хил. кв. м офиси дадени под наем в България за шест месеца

До средата на годината в България са отдадени 66 982 кв. м офиси. Така пазарът на офис площи резервира висока интензивност, обобщават анализаторите от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Макар и по-малък от рекордните равнища през първото полугодие на 2017, размерът на отдадените площи се движи в границите на нормалните за последните пет години на възобновяване и напредък. Прогнозата на Cushman & Wakefield Forton е към края на тази година общата повърхност на наемния пазар да доближи 140-150 000 кв. м.

„ Търсенето на качествени площи с добра локация остава устойчиво както в София, по този начин и в огромните градове. В основата са както продължаващото разгръщане на фирмите от IT бранша и центровете за споделени услуги, по този начин и прегрупирането на бизнеси в следствие от сливания и придобивания в интернационален проект ", разяснява Станимира Пашова, управител „ Офис площи " в Cushman & Wakefield Forton.

Консолидирането на бизнеса докара до огромни наемни покупко-продажби на офис пазара в София през последните години, при които огромни интернационалните компании сплотиха интервенциите си на едно място. През миналото тримесечие се случиха две сходни премествания – Progress влезе в Grafix Business Center на бул. „ Цариградско шосе ", а фармацевтичната компания Teva/Actavis се реалокира в FPI Business Hub, където предходната пролет нае над 7 000 кв. м. И при двете компании Cushman & Wakefield Forton взе участие в процеса, предлагайки сложно решение по намирането на офис и преместването им. В обсега на предоставените услуги влизаха както ходатайство, по този начин и необятен набор от действия в региона на ръководството на планове - образуване на тръжни процедури, ръководство на довършителните работи и следене на качеството, надзор и усъвършенстване на разноските и поетапно предаване на постройката на наемателя.

„ Ключово при преместването и на двете компании беше да спазим техните световни стандарти за офис среда, като по едно и също време с това се вместим в плануваните бюджети и периоди за осъществяване ", разяснява Николай Аврамов, който оглавява отдел „ Проджект мениджмънт " в Cushman & Wakefield Forton.

През първата половина на 2018 година в София бяха въведени в употреба няколко първокласни офис здания с обща повърхност 37 800 кв. м. В ход е строителството на 334 хиляди кв. м площи клас А и В, от които 166 хиляди кв. м се чака да получат позволение за прилагане през тази или при започване на идната година. Наемите остават постоянни, като търсените от притежателите на първокласни площи равнища се движат сред 13 и 15 евро/кв. м.

Офис пазарът продължава да е във фокуса и на вложителите. През първата половина на 2018 година бяха завършени продажби за над 220 млн. евро или над 60% от общия капиталов размер в страната. Най-голямата договорка за интервала бе придобиването на Megapark от Lion`s Head Investments. Cushman & Wakefield Forton взе участие като съветник по договорката от страната на продавача.

Пазарът на индустриални парцели в София означи забележителна наемна интензивност през първата половина на 2018 година с 42 000 кв. м отдадени площи. Двигател са продължаващото търсене на качествени площи от една страна и напредващото строителство на нови етапи от огромни индустриални и логистични паркове, от друга.

Сред по-големите планове за лично прилагане, завършени през второто тримесечие, са новият логистичен център на Office 1 Superstore и фабриката на Multivac в Индустриална зона Божурище. Към средата на 2018 общият размер индустриални и логистични площи в София и околните индустриални зони доближава 993 531 кв. м, а на тези в градеж – 250 400 кв. м. След плавното повишаване през последните години наемите на качествени складови площи остават постоянни. Предлагането на първокласни парцели под 10 000 кв. м се движи към 4.5 евро/кв. м.

Движен от растежа на потреблението, пазарът на търговски площи също сподели наемна и капиталова интензивност през първата половина на 2018 година През второто тримесечие във фокуса беше big-box сегментът, главно около разрастването на огромни хранителни вериги и търговци от бранша „ направи си самичък ", ремонтите и обзавеждането на дома. Сред новоотворените площи от този вид през тримесечието бяха тези на CBA и JYSK в „ Ритейл парк Средец " в София. В страната ритейл парковете и big-box форматът са употребявани и от търговци в региона на модата и обувките като платформа за навлизането им в регионалните градове.

Заедно с разрастването на към този момент присъстващите търговци, българският пазар става все по-атрактивен и за нахлуване на нови козметични и фешън марки. През първата половина на 2018 година в София отвориха магазини NYX и The Body Shop, както и Polo Ralph Lauren, a стилният бранд Superdry откри първата си локация за страната в Пловдив. Вълната от нахлуване на нови интернационалните и районни марки се чака да продължи с нови откривания в околните години.

След лекото повишаване от края на 2017 и началото на тази година наемните равнища в София остават постоянни. За моловете те са 32 евро/кв. м за дребен търговски обект в зона с висок трафик, а за бул. „ Витоша " междинните наемни равнища се движат към 50 евро/кв. м. С повишаването на интензивността на наемателите междинната незаетост в комерсиалните центрове в София гладко понижава, като към средата на годината тя е към 9%. В най-добре представящите се молове на пазара равнищата на свободни площи се движат в границите на 1-2%.

След вълната от придобивания на пазара за търговия на дребно през 2017 година, през последните месеци станахме очевидци на още една значима капиталова договорка с продажбата на Mall of Sofia на GTC. Подобно на тренда в останалите пазари от Централна и Източна Европа, фокусът на вложителите се измества към добре работещи търговски центрове в регионалните градове. Доходността при покупко-продажби с първокласни активи в сегмента с търговията на дребно е с наклонност да се увеличи от 7.25% за София, а равнищата отвън столицата се чака да нарастват до и над 8%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР