До средата на 2023 г. ще бъде създадена цифрова самоличност

...
До средата на 2023 г. ще бъде създадена цифрова самоличност
Коментари Харесай

Румънците ще получат цифрова самоличност преди средата на 2023 г.

До средата на 2023 година ще бъде основана цифрова идентичност и нов метод за идентифициране на румънските жители посредством цифрово различаване, съобщи румънският министър на научните проучвания, нововъведенията и цифровата промяна Себастиан Бурдужа на 15-ата среща на работната група по осведомителни технологии на EUROSAI във вторник, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация Аджерпрес.

" Има потребност от цифрова еднаквост за всеки жител, с цел да се оферират цифрови публични услуги. Защото в противоположен случай страната не може да подсигурява, че аз в действителност съм лицето, което желае избрана услуга. Така че доникъде на идната година ще имаме цифрова еднаквост и нов метод за идентифициране на жителите посредством цифрово различаване ", сподели Бурдужа.

Той съобщи, че технологията, която ще се употребява, е най-съвременна и че има други страни, които са претърпели всяка стъпка от процеса, само че Румъния ще премине напряко към технологията за различаване на лица.

Освен това до края на 2023 година румънците ще могат да записват колите си в електронен формат и по този начин няма да им се постанова да вървят до разнообразни служби, което ще им спести време, сподели министърът.

Вторият огромен план е държавният облак - огромна инвестиция на стойност почти 600 млн. евро, която ще бъде осъществена в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Бурдужа съобщи, че по-голямата част от централната администрация ще бъде трансферирана в облака - " несъмнено място за данните на жителите ".

Една от характерностите, включени в признатата законодателна рамка, която урежда облака, се състои в споменаването в закона на обстоятелството, че когато страната има достъп до данни на жителите, засегнатите жители ще бъдат уведомявани в действително време. Те ще схванат кой, по кое време и по каква причина има достъп до техните данни, както и правното съображение за този достъп.

Бурдужа добави, че законът за оперативната съгласуемост трансформира парадигмата и споделя на държавните органи, че " не те са притежатели на данните, а жителите " и те би трябвало да предават тези данни на други държавни органи.

Третият главен съставен елемент е Националната коалиция за цифрови умения. Бурдужа съобщи, че в Румъния 80% от семействата имат достъп до интернет, 13 милиона румънци употребяват интернет всеки ден, само че 10 милиона нямат съществени цифрови умения. Той изясни, че 10 млн. може да употребяват интернет за развлечение или за други цели, само че той не е " инструмент за продуктивност ".

Той също по този начин съобщи, че европейски средства на стойност 100 млн. евро ще бъдат употребявани за основаването на народен център за изкуствен интелект, който ще събере румънски експерти по изкуствен интелект (ИИ) от страната и чужбина за напреднали проучвания в региона на ИИ, чиито резултати ще бъдат трансферирани към технологиите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР