До средата на 2021 година бюджетните структури и разпоредителите на

...
До средата на 2021 година бюджетните структури и разпоредителите на
Коментари Харесай

Пловдив - шампион по финансова дисциплина

До средата на 2021 година бюджетните структури и разпоредителите на държавни средства в Пловдив са подписали контракти по Закон за обществените поръчки за малко над 136 млн. лв., демонстрира информация на Агенцията за публични поръчки (АОП). За съпоставяне, за същия интервал на 2020 година тази сума е била 61 млн. лв..

Високият растеж на обществените разноски през 2021-ва значително се образува от няколко публични поръчки, финансирани непосредствено от страната, само че извършени от локалната власт. На първо място от републиканския бюджет бяха отпусна 25 млн. лв. за стадион " Христо Ботев " и още близо 12 млн. лв. за реорганизация на оборудването в парк " Лаута ". Други 22 млн. лв. (които също минават през правилата и наредбите на ЗОП) пък получиха градските превозвача като контрактувана дотация за транспорт на пасажери, които пътуват на преференциални цени.

Близо 5,5 млн. лв. пък бяха преведени в незабавен порядък към Областната администрация в Пловдив за реорганизация на пропадналия през март път сред Кричим и Девин. Едва един от петте контракта с най-висока стойност от началото на годината се финансира със лични средства или с пари от Европа. Това е поръчката за " топъл обяд " в Пловдив през идващите няколко години, която е разграничена на два контракта от по 5,6 млн. лв. (към момента има подписан договор с изпълнителя единствено за кварталите " Тракия ", " Западен " и " Южен " ).

Добрата вест е, че измежду огромните общини в страната Пловдив е първенец по финансова дисциплинираност, що се отнася до вместване на всички действия по една социална поръчка в границите на подписаните контракти. Това ще рече, че от топ 10 на най-големите общини минимум анекси към съществуващи контракти са подписани от Община Пловдив. През тази година те са едвам 5, като 4 от тях са в интерес на възложителя (т.е. дейностите по контракт са били по-евтини от предвиденото). Така на общинския бюджет са спестени близо 95 хиляди лв. от януари досега.

Общо 69 са подписаните контракти от Община Пловдив за първите 6 месеца на годината, като общата им стойност минава 105 млн. лв.. Допълнително още 31 са контрактите, парафирани от второстепенните разпоредители на бюджета, като районните кметства и общинските предприятия, за общо 1,8 млн. лв., демонстрира още справката в Агенцията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР