До скоро Розовото фламинго беше екзотичен вид за нашите географски

...
До скоро Розовото фламинго беше екзотичен вид за нашите географски
Коментари Харесай

Рекорден брой розово фламинго у нас

До скоро Розовото фламинго беше другоземен тип за нашите географски ширини. От няколко години обаче цели колонии птици избраха езерата край Бургас за собствен дом. Това сочат и данните от зимното броене на зимуващите водолюбиви птици. Рекорден брой от близо 3000  екземпляра са преброили орнитолози и доброволци в Атанасовското и Поморийското езеро, както и в Защитената околност „ Пода “. Данните са от 47-ото броене на зимуващите водолюбиви птици в България. Каква е повода за рекордната популация, учените към момента търсят отговора.

„ Със сигурност там са намерили храна и успокоение. Може би е поради стоплянето на времето, само че пък има и птици, които са пристигнали от север ”, описа доктор Петър Янков, ръководител на Българското сдружение за отбрана на птиците.

Орнитолози описват, че розовото фламинго е доста специфичен тип, който гнезди колониално. Стотици ценители на хубостта на птиците се стичат до Атанасовското езеро, с цел да ги видят.

„ Наблюдавам ги от няколко дни. Всеки бургазлия би трябвало да пристигна да ги види ”, счита Люба Ангелова.

А орнитолозите са безапелационни, че водоемите към Бургас са желани освен от розовото фламинго.

„ Атанасовското езеро към момента е сигурен дом за доста птици. Сега е обичаното време на къдроглавите пеликани.Те са доста забавен тип, който прави хранителна миграция. Тези хитреци употребяват езерото за сигурен дом, но като по часовник се насочат към Вая и Мандра където има риба от типовете, които те ядат ”, изясни Радостина Ценова от Българската Фондация „ Биоразнообразие ”.

Заради това,че избират едни и същи типове храна с локалните типове, орнитолозите следят с интерес нрава на розовото фламинго.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР