До септември трябва да бъдат приети всички закони, свързани с

...
До септември трябва да бъдат приети всички закони, свързани с
Коментари Харесай

Министър Асен Василев: Заварихме 1,2 млрд. дефицит, сега има 500 млн. излишък

До септември би трябвало да бъдат признати всички закони, свързани с второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), разгласи на днешния доклад на държавното управление министърът на финансите Асен Василев.

Днес министър председателят акад. Николай Денков и министри от кабинета показват настоящи тематики, залегнали в управническата стратегия.

Василев означи, че една огромна част от законите към този момент са признати от Народното събрание. Част от законите са признати на първо и чакат второ четене, а част от законите, които не бяха дори създадени - като Закона за енергетиката, са създадени и качени за публично разискване, с цел да влязат при започване на септември в Народното събрание.

В ускорени периоди се работи по останалите ограничения, които не са законодателни, тъй че всички или съвсем всички да са подготвени до края на септември.

Това би ни разрешило, в случай че към края на септември сме подготвени с по-голямата част от изискванията за второ заплащане, да желаяме второ заплащане и да го получим в границите на годината, сподели Асен Василев.

За средствата, които страната чака по Плана за обективен преход за въглищните райони, Асен Василев сподели, че се работи извънредно интензивно по нова версия на проекта, която да бъде разисквана с хората в района. Целевата дата е към края на септември тази нова версия да бъде изпратена към Европейската комисия, тъй че да можем до края на годината да имаме признат проект и да не се изгубят средства. Министърът сподели още, че няма връзка сред предоговарянето и второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Второто заплащане не съдържа детайли, които Народното събрание желае да бъде предоговорени. 

Василев припомни още, че страната към този момент има бюджет с 3-процента недостиг, непокътнати и надградени обществени заплащания и без нарастване на данъчната тежест.

Новите управления на Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " за последните малко под 60 дни съумяха да съберат към 2 милиарда лева повече доходи, в сравнение с страната направи разноски, уточни Василев. Заварихме хазната на недостиг от 1,2 милиарда лева, сега е на остатък от 500 млн. лева и това демонстрира, че в действителност тези средства постоянно са били 9тук, б.р.), въпросът е бил да се съберат налозите, разяснява финансовият министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР