До септември догодина трябва да стартира виртуална платформа за обучение

...
До септември догодина трябва да стартира виртуална платформа за обучение
Коментари Харесай

Ще учат на дигитални умения бабите и дядовците ни

До септември следващата година би трябвало да започва виртуална платформа за образование на цифрови умения за възрастни, излиза наяве от отговор на обществения министър Иванка Шалапатова на въпрос на депутата Деница Сачева.

Министърът прецизира, че планът " Предоставяне на образования за цифрови умения и основаване на платформа за образование на възрастни " по Плана за възобновяване и резистентност се извършва в два съставния елемент – първият е ориентиран към създаването на национална виртуална платформа за електронно образование, през която ще се образоват безработни и заети лица, а вторият е за даване на образования на работната мощ за придобиване на базово или приблизително равнище на цифрови умения.

Засега процедурите по създаването на онлайн платформата се бавят поради обжалвания, излиза наяве от отговора на министъра. Съгласно графика крайният период за пускане на платформата е септември 2024 година, прецизира Шалапатова.

Вече са създадени и одобрени стратегии за образование на възрастни, отвън просветителната система, както е и одобрен документът, който те ще получат. Приет е и устав за реда, при който ще се отпускат ваучери за образование.

Проведени са и пилотни образования, изпитване и узаконяване на базово равнище на цифрови умения за да се тества създадения модул.

Предстои да се приспособява модул в електронната платформа на Агенцията по заетостта за вписване на снабдители на образования по цифрови умения и на електронни ваучери, написа още в отговора на министъра. Предвижда се това да завърши до 1 октомври тази година. незабавно по-късно ще стартира и регистрацията на доставчиците.

След издание на първите описи на утвърдените снабдители на образование, ще започва и процеса по набиране на електронни заявки от хората, които желаят да се образоват, се показва в отговора, написа Pariteni.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР