До седмица язовир Студена може да започне да се пълни

...
До седмица язовир Студена може да започне да се пълни
Коментари Харесай

Решията на водната криза в Перник: бавно и за 2.5 млн. лв.

До седмица язовир " Студена " може да стартира да се цялостни

© Георги Кожухаров Решения на рецесията в Перник се оферират от седмици, само че чак на 32-ия ден от началото на водния режим те стартират да се извършват. Това стана ясно от публични известия на районното министерство.

Още на 7 ноември се обсъждаше въвеждането на режим на водата във ВиК асоциацията, а за казуса със съществено спадащия размер на язовир " Студена ", главен водоизточник в региона на града, се знае от най-малко два месеца. Въпреки че след седмици разисквания бяха определени съответни ограничения, които да бъдат подхванати, и държавното управление отпусна пари, действително единият екип, който стартира работа, още няма финансиране и работи за своя сметка. Днес пък се подписва съглашение за 1.89 млн. лева, като това финансиране ще е за " ВиК - Перник ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За нов, по-строг режим на водата също още се чака решение на кмета на Перник. При предходния водата се пускаше по два пъти дневно и това усили повредите, изясни през днешния ден районният министър Петя Аврамова пред " Нова телевизия ".

Работата стартира

Първият вид за пълнене на язовир " Студена " е на хидролога инж. Атанас Русев и неговия екип. Той изясни пред " Капитал ", че при проектирането на оборудването инженерите са планували авариен вид за неговото пълнене. Такъв е Палакарийският канал, дълъг 8.8 км, който те ще употребяват. Максималният приток от него е до 930 л/сек, посочи инж. Русев, като при маловодие сега може да има няколкостотин литра в секунда. " Този канал е функционирал и там при маловодие влизат по 200-300 л/сек в коритото на р. Струма ", прецизира той. От реката водата ще цялостни язовир " Студена ". " Неговото голямо преимущество (при зимни условия) е, че се намира на относително ниска надморска височина приблизително 1320 м и всички обединени водоизточници (седем каптажа) в него идват от големи скатове на планината с южно ревю ", написа хидроинженерът в обществените мрежи.

Пред " Капитал " той изясни, че елементи от Палакарийския канал обаче са унищожени или водата е пренасочена съзнателно в друга посока. Вчера екипът на Русев запуши противозаконното отклоняване на канала. Те към този момент са създали цялостна ревизия на канала и в този момент желанията са да възстановят цялата му функционалност, което на процедура е реорганизация.

Освен това ще се употребява и вода от извора " Врелото ", където беше открита помпена станция, която насочваше водата към Радомир вместо към " Студена ".

Проектът коства към 340 хиляди лева с Данък добавена стойност по информация на министерството и ще са нужни сред 7 и 15 дни, с цел да се приключи. Притокът може да се усили с сред 300 и 700 л/сек с помощта на това решение.

Втората мярка - у несъответстващото ВиК сдружение

Значителната част от средствата - цели 1.89 млн. лева, отиват за създаване на краткотрайно спешно оборудване от село Чуйпетлово, село Боснек към бент. " Студена ", с което да се обезпечи по-голям приток към оборудването.
" Уверенията на кмета на Перник са, че той ще го разпореди на ВиК оператора и след подписването на съглашението стартират неотложно деяние по осъществяването на първата техническа мярка ", сподели районният министър Петя Аврамова през вчерашния ден на брифинг.

За огромните проблеми в ресурса на " ВиК Перник " стана ясно от отчет на " Софийска вода ", който " Капитал " през вчерашния ден разказа. Дружеството не разполагало с задоволително екипи в изискванията на повече повреди и получило подкрепление от ВиК сдруженията на Стара Загора и Враца. " Несъбраните вземания на ВиК сдруженията водят до огромен проблем. Те би трябвало да извършват бизнес проекти, да рехабилитират мрежа. Перник има несъбрани вземания от консуматори в размер на 5 млн. лева за първото деветмесечие на тази година. 13 млн. лева са всички несъбрани вземания в Перник ", сподели районният министър през днешния ден.

Не е ясно обаче по какъв начин " ВиК - Перник " ще ръководи отпуснатите в този момент пари и ще успее ли да извърши това оборудване, откакто до момента е било в такава спешна обстановка.

И трето решение се възнамерява, въпреки да не е ясно какъв брой ще коства то и по кое време ще се вкара в деяние. Става дума за препоръчаното от проф. Костадин Щерев за търсене на спомагателен приток посредством сондажи.

Европейски план: в миналото, само че не в този момент

" ВиК - Перник " има контракт по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) и ще осъществя план за замяна на ВиК мрежата на стойност 106 млн. лева, написа в известие на районното министерство от вторник. Предстоят тръжни процедури за избор на реализатор, осъществяването на дейностите би трябвало да стартира през 2020 година, подсети министър Петя Аврамова. Това обаче е прекомерно малко евентуално.

Практиката в други ВиК сдружения - да вземем за пример Смолян и Шумен, демонстрира, че тези поръчки могат да се бавят поради неприятно написана документи, обжалвания и така нататък Самите оценителни комисии също би трябвало деликатно да огледат офертите на претендентите. По-възможно е да се стигне до контракт с реализатор едвам в края на 2020 година, в случай че още през януари стартира търг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР