До последния ден на старото правителство държавните компании останаха верни

...
Коментари Харесай

Отчетите на държавните компании за миналата година продължават да са непублични

До последния ден на остарялото държавно управление държавните компании останаха правилни на практиката си да бъдат допустимо минимум транспарантни. Отчетите им за 2020 година трябваше да са качени на уеб страницата на Агенцията за обществени предприятия и надзор (АППК) до 25 април, само че няколко седмици по-късно това към момента не е реалност. Напредък, само че със забавяне, има в оповестяването на данни само във връзка с докладите им за третото тримесечие на предходната година. През последните седмици множеството от тях към този момент са оповестени, като това става със забавяне от близо шест месеца - срокът за тях беше краят на октомври. В същото време компании като " Автомагистрали " разпределят милиардни бюджети, а други като Държавната консолидационна компания сплотяват на практика десетки предприятия.
Прехвърляне на функционалности
От средата на предходната година държавните компании трябваше да стартират да изпращат докладите си на АППК, която наследи Агенцията за приватизация и пое координацията на обществените предприятия. Дотогава документите се събираха и разгласиха от Министерството на финансите, което се случваше общо взето в период. След като тази активност мина към АППК обаче докладите на процедура станаха недостъпни (с изключение на единични случаи като " Булгаргаз ", която качва резултатите на личния си сайт).

Донякъде процесът беше усложнен от неналичието на работеща автоматизирана система, тъй че компаниите трябваше да изпращат документите си по е-поща, след което те да бъдат качвани в допълнение на уеб страницата на организацията. Едва в средата на април АППК разгласява известие, че стопира приемането на доклади по мейл, като държавните сдружения към този момент би трябвало да ги качват през електронно-информационната система. По всичко обаче проличава, че тя към момента е в тестов режим. А в това време резултатите остават загадка.
Разтегателни периоди
Според правилника за използване на признатия през 2019 година Закон за обществените предприятия държавните компании би трябвало да показват в отрасловото министерство и в АППК тримесечните си доклади до 30 дни след привършване на съответното тримесечие. За годишните доклади срокът е до 25 април на идната година, като документите включват също разбори и отчети за активността.

От АППК споделиха за " Капитал ", че електронно-информационната система към този момент е конструирана и понастоящем обществените предприятия качват отчетната си информация в нея, само че това е развой, който в този момент стартира и който би трябвало да бъде тестван и утвърден от АППК, за което се изисква време. " След утвърждението от наша страна качената от обществените предприятия информация ще стане обществено налична ", прецизираха от организацията. Колко време ще отнеме това, не е ясно. Традиционно данните на уеб страницата на Финансовото министерство ставаха налични за четене към седмица след крайния период за подаване.

Освен да координира обаче самата АППК няма особени пълномощия във връзка с обществените предприятия. От организацията споделиха, че тя може да изисква спомагателна информация от сдруженията, само че не може да постанова наказания за неспазване на периодите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР