До няколко седмици ще бъде свикан експертен съвет, който ще

...
До няколко седмици ще бъде свикан експертен съвет, който ще
Коментари Харесай

Николай Събев обсъди във Варна бъдещето на морския и железопътния транспорт

До няколко седмици ще бъде призован експертен съвет, който ще разиска бъдещето на пристанищата у нас. Това съобщи министърът на превоза Николай Събев на среща с морския бизнес. Два са разновидностите за развиване на Пристанище " Варна-Изток ". Единият е морският порт да стане напълно атракционна зона, а другият - да продължи да приема кораби и да обработва товари, само че да има и зона за атракции. Министърът организира среща и със чиновниците на БДЖ във Варна.

Министърът на превоза Николай Събев съобщи, че за Европейски Съюз предпочитани са морският и железопътният превоз. Той добави, че развиването на Пристанище-Варна би трябвало да бъде обвързано с транспортните връзки към врата.

" Пристанище Варна би трябвало да бъде обвързвано с националните и интернационалните транспортни системи. Ако не се направи бърза и ефикасна връзка, Пристанище Варна ще остане изолирано ", съобщи Николай Събев, министър на превоза и известията.

Решението за промени в пристанището ще бъде обвързвано и с плана за създаване на нов интермодален терминал във Варна. Обсъжда се и вид за отдаване на концесия на държавните пристанищни терминали.

Очаква се до края на март да има решение по проблема с кораба „ Вера Су ". Наета е адвокатска адвокатска фирма, която преговоря със застрахователите, концепцията е плавателният съд да бъде продаден, а с парите да бъдат покрити разноските за избавителната интервенция, които са 2 млн. лв..

" И в случай че приходите от продажбата на кораба не стигнат, застрахователната организация да ги добави, тъй че страната никога да не е на загуба ", съобщи Владимир Върбанов, заместник-министър на превоза и известията.

По-късно министърът на превоза беседва със чиновници на БДЖ за проблемите, свързани със заплащането и категоризацията на труда им.

" В рамките на 6 до 12 месеца ние ще получим доста ясно първите знаци за това, че предприятието влиза във финансово здраве. Първите пари, които ние стартираме да получаваме, ние ще ги пренасочваме за заплати ", съобщи Николай Събев.

Готова е и оздравителната стратегия на БДЖ, която ще бъде показана до края на седмицата. Основната мярка е добър мениджмънт. България ще има високоскоростни влакове, увери още министър Събев. Нови локомотиви и вагони са заложени в Плана за въстановяване и стабилно развиване, добави той.

Автор: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР