До неделя (5 декември) да има потвърдено коалиционно споразумение между

...
До неделя (5 декември) да има потвърдено коалиционно споразумение между
Коментари Харесай

Правителство до седмица и смирение: заявките от първия работен ден на парламента

До неделя (5 декември) да има доказано съдружно съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", а през идната седмица - да бъде определено държавно управление. Такива са поръчките след първия работен ден на 47-ото Народно заседание, който мина в сговор за взаимна работа и апели за сформиране на постоянен кабинет, в това число от бъдещата съпротива.

Дори изборът на ръководител на Народното събрание -, чиято номинация беше оповестена минути преди съвещанието, не провокира толкоз интерес, колкото статуса на договарянията сред сътрудниците в евенуталното бъдещо ръководство, по кое време ще има лидерска среща и реализиране на единодушие по съглашението.

Сред въпросите в коридорите и сред политици, и сред публицисти беше и този ще заеме ли и какъв пост в обединението водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова (след като през последните дни беше посочена за началник на Народното събрание, тя разгласи и обществено, че няма да поеме тази позиция, а от четвъртък вечер по неофициална информация се разисква може ли да е вицепремиер и да дава отговор за ново министерство на индустрията). Самата Нинова още веднъж отхвърли каквито и да е диалози за пост и отвръщаше с усмивка, че е чула в Народното събрание, че даже за вътрешен министър я показват.

В Народното събрание представителите на всички евентуални сътрудници избягваха въпросите за съответни номинации с изказванието, че тези диалози занапред предстоят, а от " Продължаваме промяната " постоянно споделяха

" Нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано "

Нови имена отвън обсъжданите до петък за министри не бяха споменавани (повече за номинациите - )

Какво следва

И в петък след съвещанието, и през уикенда ще продължат двустранните диалози сред " Продължаваме промяната " и евентуалните им сътрудници.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи преди съвещанието в петък, че предния ден е провела среща с Кирил Петков и Асен Василев и е била реализирана спогодба до неделя да се изчистят всички противоречиви въпроси от съдружното съглашение. Окончателният му вид би трябвало да бъде утвърден на обявен пленум на Българска социалистическа партия във вторник. След съвещанието двамата посетиха още веднъж за малко стаята на парламентарната група на левицата.

До края на петъчния ден партиите чакат да получат временен вид на съдружно съглашение, който ще е към 180 страници (по думите на Петков) и е въз основата на полемиките по браншове от предходната седмица. Те ще го разискват вътрешно през уикенда, с цел да го одобрят всички при започване на седмицата и по-късно да разискват имената за министри.

Президентът Румен Радев предложения парламентарните обединения в понеделник и вторник (6 и 7 декември) на съвещания преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление на " Продължаваме промяната ".

Очаква се, че мандатът може да бъде връчен в сряда (8 декември), а в четвъртък (9 декември) да бъде гласуван състав на държавно управление.

Лидерът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков завяи, че се надява при започване на новата седмица да бъде подписано съдружното съглашение, а до края ѝ ще има определено държавно управление, като удостовери, че ще е номинацията на най-голямата партия за министър-председател и всички партии ще имат министри в него.

 Правителство до седмица и примирение: поръчките от първия работен ден на Народното събрание
© Цветелина Белутова, Капитал

От трибуната на Народното събрание президентът Румен Радев съобщи, че очакванията към депутатите са големи, а залогът - съдбоносен. Според него, в случай че Народното събрание не успее да реализира промени в прокуратурата в обозрим период, то доста скоро предишното ще потърси реванш.

47-ият парламент има опцията да затвори епохата на прехода, да върне оптимизма на българите и да поведе страна по пътя на свободата, развиването и модернизацията.
 Румен Радев,
президент

Първото общо гласоподаване - за ръководител на Народното събрание

Първото парламентарно съвещание сподели, че към този момент партиите от евентуалната коалиция са обединени. Те единомислещо избраха новия ръководител на Народното събрание -, като единствената друга кандидатура пристигна от " Възраждане " - на Цончо Ганев. За кандидатурата на Минчев гласоподаваха и от Движение за права и свободи, в чиято парламентарна група като народен представител се върна глобения за корупция от американския закон " Магнитски " предприемач Делян Пеевски. Той отхвърли да приказва пред медиите с аргумента, че има време по кое време да го направи.
 Правителство до седмица и примирение: поръчките от първия работен ден на Народното събрание
© Юлия Лазарова

В залата Българска социалистическа партия взе обичайното си място вляво до Движение за права и свободи, в средата се разположиха " Продължаваме промяната " и " ИТН ", а зад тях " Възраждане ". В десния край депутатите от ГЕРБ седяха до тези от " Демократична България ". А атмосферата в рекордния трети новоизбран за година парламент изглеждаше по-спокойна спрямо предходните.



Петков изиска нов смисъл в понятието депутат

Лидерът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков прикани в първата тирада от парламентарната естрада в новата си роля, че е време да се вложи нов смисъл в понятието за депутат, и разгласи, че всички проблеми на България се дължат на това, че таман депутатите не са изпълнявали функционалностите си: " Време е да вложим смисъл в думите депутат - това е индивидът, който съставлява освен своите гласоподаватели, а целия български народ ".

 Правителство до седмица и примирение: поръчките от първия работен ден на Народното събрание
© Цветелина Белутова, Капитал

Петков разгласи, че по разрушените ни пътища се разминават майбаси, ролсройси, ферарита, само че не на съумели, конкурентоспособни бизнес водачи, а на хора, свързани с властта. Хора, които са се закачили под една или друга форма на държавния бюджет. Хора, които харчат със успокоение нашите налози все едно е тяхна бащиния. " Това са просто едни корумпирани лобисти без никакъв същински бизнес ", съобщи Петков и прикани за нулева приемливост към корупцията и завършек на " политическите вложители ".

ГЕРБ продължи линията на примирение

След нападателната позиция против съперниците си, която ГЕРБ заемаше преди изборите на 14 ноември, в петък партията даде знак за сговор и миролюбивост. Лидерът Бойко Борисов към този момент изрази страдание, че тя не ръководи дружно с новите партии. А ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова даже им предложи подпомагане при правенето на бюджета за 2022г. Тя съобщи, че се надява всички политически сили да подходят смирено и отговорно в името на основаване на постоянно държавно управление като първа крачка за излизане от рецесията.

" Още от през днешния ден можете да разчитате на рационално и правилно отношение от коалиция ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. В 47-ото Народно заседание ще бъдем съпротива на очертаващото се ляво-либерално болшинство. Не възприемаме ролята си на съпротива като политически инструмент за нагнетяване напрежението в обществото. Нужни са рационални решения, публично единство и политическо единодушие. Като ръководещи ние бяхме подложени на непрестанни офанзиви. Наясно сме какъв брой е значим методът на опозицията към ръководещото болшинство. Разбираме я като дарба да сме рационален коректив ", сподели Атанасова.

Тя добави, че първият план за решение, който ще внесе групата, е мораториум за изтегляне на държавен дълг. Припомни думи на Асен Василев, че след прекъсване на корупцията в бюджета ще влизат по 8 милиарда лв. на година. " Очакваме през 2022 година тези пари да бъдат планувани в бюджета и да бъдат разходвани за възстановяване на качеството на живот на българските жители. Иначе това е била предизборна неистина ", съобщи обаче Атанасова.

И Движение за права и свободи с готовност за конструктивност

В Народното събрание постоянно ще има ръководещи и съпротива, само че градивният политически разговор би трябвало да е в основата на правилните решение, сподели от името на Движение за права и свободи ръководителят на придвижването Мустафа Карадайъ в декларацията от парламентарната естрада. Той повтори и лайтмотива за възобновяване на нормалността в политиката. Като първостепенна задача Карадайъ уточни възобновяване на разговора сред политическите субекти и институциите. " Върховенството на закона значи самите ние да съблюдаваме Конституцията и законите на страната ", акцентира водачът на Движение за права и свободи.

 Правителство до седмица и примирение: поръчките от първия работен ден на Народното събрание
© Цветелина Белутова, Капитал

Той посвети огромна част от словото си на отминалите избори, отправяйки остри рецензии към предходните парламенти, изпълнителната власт и изборната администрация.

Карадайъ подлага на критика остро служебното държавно управление за организацията на изборите, като повтори тезата, че под лозунга " Да не се допусне търговията с гласове ", властта е погазила съществени човешки и цивилен права. Обвини Централната изборна комисия, че не е отчела всички действителни гласове и се зарече, че " Движение за права и свободи няма да остави нито един случай неизпитан и нито един случай на нарушаване или закононарушение ненаказан ".

Лидерът на Движение за права и свободи разгласи, че България съдбовно закъснява с националния си проект за възобновяване и резистентност, заради което напълно скоро ще има мотив да осмисли понятието беднотия. И добави, че страната губи и борбата с Коронавирус пандемията заради безотговорното държание на изпълнителната власт.

Българска социалистическа партия с стратегия за 100 дни ръководство

Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова разгласи в речта си пред новото Народно заседание, че партията има стратегия за първите 100 дни ръководство и разгласи за най-съществен приоритет на новите ръководещи в този момент да се подкрепят хората през идващите зимни месеци.

 Правителство до седмица и примирение: поръчките от първия работен ден на Народното събрание
© Цветелина Белутова, Капитал

Посочи, че за партията й най-големият проблем са повишаващите се цени, обедняването и растящите неравенства. Според нея не би трябвало да се позволява повишаване на тока за бита от януари, на хората да се обезпечат дърва, да се запазят работните места, а институции като учебни заведения, лечебни заведения, детски градини да се върнат на контролирания пазар на ток. В незабавните ограничения включи и стабилизиране на лечебните заведения и медиците.

Обяви, че партията влиза в този парламент с три целта:

- започване на същинска смяна на досегашния модел на ръководство, възобновяване на държавността и на конституционните правила на разделяне на управляващите, правова страна, правдивост, тъждество, независимост и мир
- превеждане на страната и народа през рецесиите с грижа за хората
- дейна проевропейска външна политика на равноправно партньорство с другите в Европейски Съюз за ускорено приемане на Плана за възобновяване и за напредване напред на оперативните стратегии

Каза, че преди 5 години е оповестила тогавашния модел на ръководство като страна на задкулисието и народ, пленен от свои. Тогава се оказало, че не ГЕРБ е най-големият зложелател, а страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо не може да се промени.

Експертност и хрисимост - новото лице на " ИТН "

В духа на новото лице на " ИТН " - експертност и хрисимост, вместо конфликтни тези от страна на сценаристите, декларацията от парламентарната естрада прочете финансистът Любомир Каримански. Той сподели, че парламентарната група ще направи всичко допустимо да има държавно управление, а Народното събрание да работи през целия си четиригодишен мандат.

 Правителство до седмица и примирение: поръчките от първия работен ден на Народното събрание
© Юлия Лазарова

Финансовият специалист приказва за трите правилото на човешкия живот - намиране на пътя един към различен, любознателността, креативното начало. " Повечето хора са разнообразни и разнородни. Трябва да се радваме на благосъстоянието на душите и интелекта. Да покажем сговор. Призоваваме за благоприлично държание и усърдие, подобаващи на високия морал и честност на народния представител. През вековете будителите са съумели да отредят почтено място на българската нация измежду международното обучение и просвета. Необходими са възобновление и просвета. Съчетание на познание и морални полезности могат да минимизират корупцията ", сподели Каримански. На финала цитира историка Николай Генчев: " Няма нищо по-важно от човечността ".

" Демократична България " и вярата

" Надежда " беше основната дума в изказването на водача на " Демократична България " Христо Иванов, който уточни, че новото Народно заседание и очертаващото се управническо болшинство дава късмет на страната за същински промени.

 Правителство до седмица и примирение: поръчките от първия работен ден на Народното събрание
© Юлия Лазарова

На първо място измежду целите на обединението предстоящо той уточни правосъдната промяна, наблягайки, че се оформя все по-голямо единодушие за нея. Важно за " Демократична България " е и въвеждането на електронно ръководство, което да докара до понижаване на административното задължение върху жителите и бизнеса. " Ще имаме принос в слагането на естественото завещание и благосъстояние в центъра на политиката като основа на постигането на високо качество на живота в България ", сподели Иванов.

В името на вярата Христо Иванов прикани партиите да създадат крачка настрана от нормалното и да дадат път на новото. Като образец за това той уточни своето решение да не бъде министър и прикани и други с опит да правят отстъпка място.

Не е ясно дали Иванов имаше поради водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и/или други от евентуалните сътрудници.

Очаквано от " Възраждане "

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов се разгласи за единствен герой против политическото статукво и бранител на ползите на българите в страната и чужбина.

 Правителство до седмица и примирение: поръчките от първия работен ден на Народното събрание
© Цветелина Белутова, Капитал

" Започва да тече последният период, от който България може да се оттласне от дъното. Нуждаем се от нови водачи и почтени мъже. България има потребност от хора, които пазят националния интерес. България има своята имунна система, безстрашни синове и дъщери. Намерих непримирими хора и ги поведох ", това сподели от парламентарната естрада водачът на дебютиращата партия " Възраждане " Костадин Костадинов. За контрастност той уточни " кукловоди на национално изменничество в тази зала и отвън нея, които продават страната за жълти стотинки ".

" Много от вас дължат столовете си на боязън, дотолкоз, че страхът в тази зала може да се усети. Страхът, който споделя не желая да изгубя поминъка си, бизнеса си. Стъпвате върху боязън. Не може постоянно да се лъже, краде и изнудва ", сподели Костадинов. Повтори и позицията на " Възраждане " против маските и имунизациите, предпазващи от COVID-19, както и против Зелената договорка, утвърждението на Истанбулската спогодба, непознатите военни бази. Единственото със знак " за " е довършването на АЕЦ " Белене ". Костадинов заключи, че за доста от присъстващите в залата е срамно да са българи и нападна Движение за права и свободи.

След декларациите на парламентарните групи и избирането на Никола Минчев за ръководител, бяха оповестени и управленията на парламентарните групи, където водачите в оставка Корнелия Нинова и Христо Иванов оглавяват надлежно " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България ", а Тошко Йорданов остава водач на групата на " ИТН.

Депутатите бяха поканени от ръководителя Никола Минчев да се снимат в пленарната зала, защото против формалния вход на Народното събрание, което е нормалното място за това, се организираше гръмък митинг на съперници на имунизациите и Коронавирус рестриктивните мерки. Половината обаче напуснаха залата след последния звънец и по този начин на фотографията са най-вече новите депутати от " Продължаваме промяната " и обособени техни сътрудници от ГЕРБ и " ИТН ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР