До началото на 2024 година автомагистрала Хемус ще бъде завършена

...
До началото на 2024 година автомагистрала Хемус ще бъде завършена
Коментари Харесай

Пътуваме до Варна по магистрала през 2024 г.

До началото на 2024 година автомагистрала " Хемус " ще бъде приключена напълно, даде обещание във Велико Търново министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

По думите му този график не е оптимистичен, а реален. В рамките на миналата година е почнало действителното строителство на деветкилометровата права от Ябланица до разклона за Тетевен, чака се правата да бъде завършена до година и половина, уточни той.

Приключва проектирането на 52 километра сред пътен възел " Боаза " и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите планове тази част от трасето ще спести сред 200 и 300 милиона лв. от планувания бюджет, а стартирането в употреба на лота се чака през 2020 година.

През август тази година ще започва тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, с цел да може през 2021 година да бъде осъществен и той, сподели министър Нанков.

Той предвижда, че към 160 километра от автомагистралата ще бъдат приключени до края на 2021 година.

В най-изостанала фаза е 90-километровият сектор от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци. Реалното създаване на 16-километровото трасе сред пътните възли Буховци и Белокопитово ще стартира след към два месеца и половина, означи Нанков.

Той уточни, че съкратените периоди няма да повлияят на качеството на строителството.

Обществената поръчка за строителство на пътя " Велико Търново - Русе " може да стартира още в границите на тази година, в случай че правосъдното решение по обжалването за Оценка на въздействието върху околната среда бъде в интерес на АПИ, разяснява още Нанков.

Участъкът от 133 километра е разграничен на три прави и ще обгръща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до град Дебелец. Нанков акцентира, че за финансирането на пътя ще са нужни малко над 1 милиард лв., а пътят би трябвало да бъде приключен в средата на 2022 година.

Пред публицисти министър Нанков показа, че чака от приходите от ТОЛ системата след средата на 2019 година да бъдат ремонтирани пътни сектори, за които през тази година няма планувани средства.

До месец и половина ще завърши техническото планиране на ремонтите за три тунела към Велико Търново, в случай че няма обжалване, през есента ще стартират ремонтите с бюджетни средства, счита той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР