До началото на 2019 г. трябва да бъде готов проектът

...
До началото на 2019 г. трябва да бъде готов проектът
Коментари Харесай

Как точно ще гласуваме на избори онлайн ще стане ясно до 6 месеца

До началото на 2019 година би трябвало да бъде подготвен планът за създаване и внедряване на пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване.

Проектът беше оповестен през днешния ден за публично разискване, като е планувано то да продължи до 12 август.

Възложител на публичната поръчка за построяването и внедряването на системата е Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ). Проектът се финансира по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ и се извършва в партньорство с Централна изборна комисия (ЦИК).

Част от условията на заданието са системата за електронно отдалечено гласоподаване да обезпечава елементарен и понятен достъп до методите за гласоподаване, надеждна и бърза идентификация на самоличността на гласоподавателите, да подсигурява тайната на гласуването и свободно изложение на волята на гласоподавателите, вотът да се подава за не повече от 5 минути, да подсигурява, че всеки гласоподавател подава единствено един глас и че всеки глас се съхранява и преброява единствено веднъж, както и да бъде оптимално сигурна против хакерски офанзиви и външни разстройства. 

Предвижда се програмата да работи на всички операционни системи, в това число на мобилни устройства, като ще предоставя възможност на гласоподавателя да алармира за посягане против изборните му права и за неотчитане на гласа му.

Избирателят ще може да даде своя избор след вписване в особено основан модул, който автоматизирано ще ревизира дали той дава отговор на изискванията за гласоподаване за съответния тип избор. 

Този модул ще би трябвало още да визуализира различните типове бюлетини, тъй че да подхождат напълно на хартиените. В интервала на електронното отдалечено гласоподаване гласоподавателят може да гласоподава безграничен брой пъти, като се зачита само последният подаден глас.

Новият програмен продукт също по този начин ще има опция за регистрация на наблюдаващи на електронното гласоподаване.

В края на предходната година ЦИК, заедно с " Информационно обслужване " АД, организираха 3 симулации на системата за електронно гласоподаване.

Гласуването тогава ставаше посредством смарт карта, която има личен пин код и се употребява както за идентификация, по този начин и за електронно сключване на бюлетината. Беше належащо и устройство за електронен автограф. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР