До момента в морската столица са извършени около 140 трансплантации

...
До момента в морската столица са извършени около 140 трансплантации
Коментари Харесай

До 5 години Варна ще има уникален център за работа със стволови клетки


До момента в морската столица са осъществени към 140 трансплантации на костен мозък и трансплантация на ломбални стволови кафези от пациент и от донори. В 90% от случаите резултатите са неповторими, увериха експертите. Сред пациентите има случаи на хора с цялостна слепота, които след трансплантацията към този момент четат книги и могат да се оправят с живота си независимо и пълноценно.

Информацията бе изнесена в подтекста на презентиран план, извоюван от МУ-Варна, с помощта на който екип от експерти по биология на стволовите кафези ще разшири научните достижения на Медицинския университет във Варна. 

В конкуренция с над 100 подадени планови оферти, МУ-Варна е първата българска институция, спечелила състезанието " Ръководител от ЕНП ". Проектът с название " TRANSTEM ", планува основаване на ново научно направление към Научно-изследователския институт на МУ-Варна, направление по биология на стволови кафези. 

Проектът е на стойност 1,5 млн.евро и е за период от 5 години, с начало октомври 2019 г. 

" Във всички органи на  човешкото тяло има друго количество стволови кафези. Те са в положение да възстановят зрелите кафези в съответния орган. Чрез този план ние целим да притеглим експерт, който да добави и надгради съществуващия човешки капацитет в региона на регенерацията ", показа шефът на Научно изследователския институт към МУ-Варна проф. Антон Тончев. 

Към момента в МУ-Варна има три научни екипа, чието поле на проучвания са стволовите кафези в разнообразни органи. Преди три години МУ-Варна притегля проф. Игор Резник от университет в Йерусалим. Проф. Резник, който е координатор на актуалният план, е експерт по костно-мозъчни стволови кафези. До момента професорът и неговият екип са направили над 100 трансплантации на стволови кафези в УМБАЛ " Св. Марина ", най-вече при хематологични болести. Започнали са клинични тествания за потреблението на костно-мозъчни стволови кафези при автоимунни болести като множествена склероза. 

Проф. Резник показа през днешния ден, че проектът на МУ-Варна освен ще способства за развиването на клиничните аспекти на приложение на стволови кафези, които към този момент се ползват в УМБАЛ  " Св. Марина ", само че ще надгради научните проучвания в тази област на медицината, както в България, по този начин и в района. 

Друг теоретичен екип, управителен от проф. Христина Групчева, вкарва трансплантация на консервирана амниотична мембрана през 2005 година, и работи върху култивирането на лични и донорски лимбални стволови кафези от 2014 година Така в базата на МУ-Варна се лекуват болести, които водят до роговична слепота. През последните две години са осъществени над 120 процедури и е избавено зрението на доста пациенти. 

Третият екип е този на проф. Антон Тончев, експерт по стволови кафези в мозъка. Той и неговите сътрудници са пионери в България в това поле на регенеративната медицина. Дори и при възрастните в определени зони на мозъка се откриват стволови кафези, които са в положение да образуват нови нервни кафези. Поради възходящия брой болести, които протичат със загуба на нервни кафези, на мозъчните стволови кафези се разпореждат огромни очаквания те да открият нови лечебни хоризонти в неврологията и психиатрията. 

Повече за плана и вероятностите за работата и лекуването със стволови кафези във Варна - вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР