До момента Слави Трифонов е направил всичко както трябва. На

...
До момента Слави Трифонов е направил всичко както трябва. На
Коментари Харесай

Зюддойче Цайтунг: Трифонов – визионер или шарлатанин?

До момента Слави Трифонов е направил всичко както би трябвало. На сцената той се показва като артист на кичозен поп-фолк, с кожено яке и обица, във видеоклипове обича да се обкръжава с дами с дълбоки деколтета или сладки деца.

В своето токшоу той употребява пословици. А в политиката преди малко победи ръководещата дълги години партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, написа в собствен коментар немският вестник. Трифонов и неговата партия " ИТН " завоюваха вторите парламентарни избори тази година в България.

Модел за триумф? По-скоро на насмешка. Трифонов, музикант, водещ, тв звезда, неополитик, няма стратегия. По време на предизборната акция той съвсем не се появяваше, концепциите му бяха съзнателно дефинирани по замъглен метод. Сега, когато би могъл да образува коалиция с останалите новаторски сили и ще би трябвало да показа държавна стратегия, той излиза с условия, които не могат да бъдат изпълнени, тъй че поражда въпросът: Трифонов визионер ли е или самозванец?

Една четвърт от тези, които имат право да гласоподават в България - от отчаяние от остаряла система и от яд против корумпираните систематични партии - избраха известно лице с известен дневен ред: Да, с цел да се промени, всичко би трябвало да е друго. Но по какъв начин? Подкрепата за двете дребни опозиционни партии, които се опълчват на корупцията и сходни на мафията структури, също набъбна, само че актьорът, който приказва доста за морала и достойнството, е събрал повече гласове. Tрифонов е един от многото комици и телевизионни звезди, които употребяват славата си за политическа кариера през последните години. Владимир Зеленски в Украйна, Бепе Грило в Италия, Мариан Шарец в Словения, Йон Гнар в Исландия, Джими Моралес в Гватемала, Доналд Тръмп в Съединени американски щати - описът със съществени и по-малко съществени кандидатури е дълъг. Понякога им се получава, различен път се провалят, само че заплахата постоянно е налице. Всеки, който приказва за политика по комичен или провокативен метод по малкия екран, не би трябвало да схваща нищо от народна власт и парламентаризъм.

Вече става явно, че изборите ще би трябвало да се проведат още веднъж през есента. Напълно допустимо е Трифонов да изненада българите, и въпреки всичко да образува коалиция, да договаря за държавна стратегия. Може също да има смисъл да се предложи експертно държавно управление на странични участници, както преди малко направи - изключително откакто, както е в България, доста политици ветерани са компрометирани от обвинявания в корупция. Служебното държавно управление, което ръководи страната, откакто не беше формирана коалиция след изборите на 4 април, потвърждава, че ангажираните специалисти могат да свършат добра работа и да покачат оптимизма в страната.

В последна сметка обаче България ще се нуждае и от устойчиво държавно болшинство, което се управлява от Народното събрание и което се оправя с главните задания, пред които е изправена страната. Вече става явно, че през есента ще се проведат трети избори. Тогава поп звездата и неговото придвижване " ИТН " може да получат болшинството, което Трифонов изисква, с цел да ръководи самичък, тъй като доста българи му имат вяра, че обединенията са отрова и че всички политици се продават. Надяваме се обаче амбициозните дребни партии, които се опълчват на корупцията, да получат действителен късмет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР