До момента Румъния не е установила на своя територия случай

...
До момента Румъния не е установила на своя територия случай
Коментари Харесай

Румъния с превантивни мерки срещу маймунската едра шарка

До момента Румъния не е открила на своя територия случай на маймунска едра шарка, само че приготвя превантивни ограничения против разпространяването ѝ, оповестява телевизия Диджи 24.

Министърът на опазването на здравето Александру Рафила сподели, че страната ще закупи неколкостотин ваксини против вариола за предварителна защита.

Чрез европейския механизъм за съгласуваност при положение на изключителни епидемиологични обстановки HERA ще проучим опциите да разполагаме с несъмнено количество ваксина, която вероятно да бъде прилагана на контактните лица на човек, който е диагностициран с това заболяване, съобщи Александру Рафила в неделя.

Става дума за неколкостотин дози, евентуално най-много 1000, които ще бъдат предоставени на румънските управляващи. Това са дребни количества, тъй като и броят на случаите е дребен, сподели министърът и добави, че предаването на заболяването не е като при ковид.

Министерството на здравеопазването на Румъния уточни, че маймунската едра шарка не се популяризира елементарно сред хората и изисква непосредствен контакт. Вирусът навлиза в организма през засегната кожа или лигавици, дихателните пътища, очите, носа или устата и телесните течности. Основният метод, по който може да се популяризира, е при непосредствен и нескончаем физически контакт с човек, който е болен от маймунска едра шарка.

Заболяването към този момент бе доказано в няколко европейски страни. Израел и Швейцария са последните страни, които удостоверяват случаи на маймунска едра шарка, с което общият брой на страните, които оповестяват за огнища на заболяването, става 14.

Повече от 80 случая на маймунска едра шарка са доказани в Европа, Съединени американски щати, Канада и Австралия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР