До момента при наводненията в Гърция службите са спасили 885

...
До момента при наводненията в Гърция службите са спасили 885
Коментари Харесай

885 са спасените в Гърция при наводненията, загиналите са четирима

До момента при наводненията в Гърция службите са избавили 885 блокирани хора, съобщи националната телевизия ЕРТ. Отнетите животи в бурята станаха четири. В някои региони приливните талази са били по-високи от 2 метра и жителите са търсили избавление по покривите на къщите си, оповестява Асошиейтед прес.

Четирима са починалите досега, защото преди броени часове под отломките беше открит още един мъртъв животновъд. Тялото е открито в село Петрото.

Наводненията в Гърция лишиха живота и на други трима души.

В разнообразни селища в Централна Гърция голям брой хора се намират тук-там, от които не могат да излязат, а шестима души са оповестени за търсене, съобщи ЕРТ.

В интервенциите по намиране и превозване на хора вземат участие водолази и водни спасители, пожарните служби, както и членове на армията. Използват се избавителни лодки и верижни машини. По думите на министъра на климатичната рецесия и гражданската отбрана Васи́лис Кики́лиас за задачата през днешния ден са се присъединили и летателни средства на пожарната работа и на въоръжените сили.

Усилията на целия държавен уред са ориентирани към региона на Тесалия в Централна Гърция, написа ЕРТ. Най-трудният регион е сред градовете Трикала и Кардица, защото река Литеос е преляла, а язовирната стена в Проастио е разрушена, сподели Василис Кикилиас. Селата Проастио, Агия Триада, Паламас, Мегала Каливия и Калогриана са блокирани, защото водите там са с високо ниво.

Правителственият представител Павлос Маринакис, представен от АП, съобщи, че в някои региони за 12 часа са паднали над два пъти повече превалявания от средногодишната стойност за Атина.

Говорителят на гръцката противопожарна работа Василис Ватракоянис сподели, че в някои наводнени региони водите са били по-високи от два метра. В Кардица хората са се катерили по покривите, с цел да не бъдат повлечени от водата, цялостна с парчета.

Ватракоянис изясни, че честите мълнии значат, че хеликоптерите не могат да летят, съобщи Българска телеграфна агенция.

Поради бедствията министърът на националната защита Ни́кос Де́ндиас прекъсна пътуването си до Дубай. Дендиас се връща в Гърция, „ с цел да управлява най-големия принос на въоръжените сили за справяне с последствията от тежките метеорологични условия “, разгласи той в обществената медийна платформа X (бившия Туитър).

Министър-председателят Кириакос Мицотакис анулира годишната си тирада за положението на стопанската система и конференцията, планувани като част от Солунския интернационален панаир този уикенд, с цел да може да посети наводнените региони.

Полицията забрани придвижването на коли в три района, в това число на остров Скиатос, и изпрати многочислени незабавни известия до хората в няколко елементи на страната да заобикалят излизането навън, мазетата и приземните етажи на постройките.

Вчера дъждовете удариха и гръцката столица, като наводниха улици и трансфораха част от основен бул. в центъра на града в река от тиня, която повличаше хората.

Настоящите бедствия последваха опустошителни летни пожари, които унищожиха обширни горски масиви и аграрни земи, опожариха домове и предизвикаха гибелта на повече от 20 души, припомня АП.

Бурите с поройни дъждове засегнаха също България и прилежаща Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР