До момента по схемата 60/40 са изплатени компенсации на 8

...
До момента по схемата 60/40 са изплатени компенсации на 8
Коментари Харесай

Мярката 60/40 е спасила близо 160 000 работници

 До момента по схемата 60/40 са изплатени обезщетения на 8 411 работодатели за общо 157 862 служащи и чиновници. Изплатената сума е над 128 млн. лева Това излиза наяве от данни на Националния застрахователен институт.

Приблизително 4 от всеки 10 работодатели са се възползвали от обезщетенията през трите месеца.По-малко от една четвърт от работодателите пък са употребили мярката един месец.

Разпределението на работодателите, демонстрира, че най-голямата част от тях са от търговията 26,4%, следвани от хотелиерството и ресторантьорството 19,3 %.

При наетите господства секторът на преработващата индустрия. В териториален проект към 1/3 от работодателите и наетите и към 38% от изплатената сума са съсредоточени в София. Другите области, в които има по-голяма централизация на средства, са Бургас, Пловдив и Варна.

Що се отнася до размера на поддръжката, през март компенсацията се изплащаше за времето след въведеното изключително състояние, т.е. след 13 март, заради което поддръжката не е за цялостен месец. С това се изяснява огромната централизация в групата до 200 лева в това число, проучват специалистите. Независимо от това, за другите месеци структурата на служащите и чиновниците по мярка на компенсацията е близка - най-вече са наетите, за които са изплатени обезщетения под 400 лева Това дава опция да се направи изводът, че възнагражденията, върху които са се осигурявали служащите и чиновниците, за които са изплатени обезщетения, не са високи.

Според разбора на Национален осигурителен институт, с над 20% са намалели осигурителните вноски единствено за месец.

496,2 млн. лева са постъпилите осигурителни вноски през май 2020 година, спрямо предходния месец, приходите от осигурителни вноски са намалели с близо 146,4 млн. лева, което е спад от близо 23%. Това излиза наяве от данните на Националния застрахователен институт. Намалението в приходите от осигурителни вноски е според от спада в броя на обезпечените лица през април по отношение на май.

Данните за месец април сочат, че броят на обезпечените лица е бил 2 593,8 хиляди лица, при близо 2 796,3 хиляди лица през март (спад от 7,2%) и 2 829,2 хиляди лица през декември 2019 година (спад от 8,3%). Намаление се регистрира и при всички типове обезпечени лица от частния бранш, само че максимален е спадът при работещите на трудови правни отношения, обезпечени в най-масовата, трета категория труд - над 187,1 хиляди лица през април по отношение на месец по-рано.

От малко под 70 хиляди безработни през декември 2019 година, в средата на актуалната година броят на хората с изплатени парични компенсации за безработица е повишен над два пъти до близо 147,5 хиляди души. Същевременно, след април, когато бе получен рекорден брой заявки (над 68 хиляди), безработица понижава с бързи темпове. Това дава съображение да се предвижда, че до края на годината входящият поток на безработните ще стартира да понижава, написа още " Монитор ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР