До момента планетата ни е претърпяла пет основни измирания на

...
До момента планетата ни е претърпяла пет основни измирания на
Коментари Харесай

Изправени ли сме пред шесто масово измиране на видове

До момента планетата ни е претърпяла пет съществени измирания на типове - събития на изгубване, белязани от всеобща загуба на биологично многообразие заради рискови естествени феномени. Сега сме на прага на шесто такова изгубване на типове, което обаче за разлика от другите е напълно породено от човешка активност.
 Starlink и за какво сателитните чинии на Илон Мъск притеглят котки и други животни
Защо сателитните чинии на Илон Мъск притеглят котки

Отговорът е много логичен

Това сочат данните от едно от последните, оповестено предходната седмица в списание Biological Reviews. Според проучването, о т 1500 година насам Земята е изгубила може би сред 7.5 % и 13 % от своите 2 млн. известни на индивида типа, което прави от 150 до 260 хиляди типа .

" Драстично увеличените темпове на изгубване на типовете и намаляващото обилие на доста скотски и растителни популации са добре документирани, само че някои отхвърлят, че тези феномени съставляват всеобщо изгубване ", споделя Робърт Коуи, водещ създател на проучването от Хавайския университет в Маноа.
 Снимка 560412

Подобно на отричането на измененията в климата, мнозина към момента не одобряват, че продължаващото измиране на типовете съставлява шесто всеобщо изгубване, настояват специалистите. Те прибавят, че това отказване се дължи на преднамерен взор върху разгръщащата се рецесия, която се концентрира единствено върху бозайници и птици, игнорирайки степента на умиране на безгръбначните, които съставляват към 95% от известните скотски типове.

Според специалистите постоянно за образец за изчезващи типове се дава Червеният лист на Международния съюз за запазване на природата (IUCN). Според тях обаче той не е индикативен, тъй като в него участва една доста дребна част от безгръбначните, които не са оценени съгласно критериите за запазване.
 Снимка 560411

Докато Червеният лист допуска, че към 900 типа са изчезнали, откривателите настояват, че същинският брой на измрели доста надвишава естествената фонова скорост на изгубване на планетата.
 Световният океан, повишението на температурата на водата и новият връх за 2021 година
Световният океан е по-топъл от всеки път

Какви са аргументите и следствията от това

Ситуацията обаче не е идентична на всички места. Въпреки че морските типове са изправени пред обилни закани, няма доказателства, че рецесията визира океаните в същата степен като сушата. На сушата островните типове, като тези на Хавайските острови да вземем за пример, са доста по-засегнати от континенталните типове. И скоростта на изгубване на растенията наподобява по-ниска от тази на сухоземните животни.
 Снимка 560413

И все пак съгласно специалистите не трябва да затваряме очите си за очевидното, а то е, че в действителност сме изправени пред сериозен проблем, за който единствено ние сме отговорни, пишат от Independent. Докато мнозина споделят, че това всеобщо изгубване е ненапълно натурален развой и че хората са просто различен тип, който играе своята роля на Земята, откривателите настояват, че ние са единственият тип, който има умишлен избор във връзка с бъдещето на планетата .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР