До момента няма насрочено заседание на парламентарната външна комисия по

...
До момента няма насрочено заседание на парламентарната външна комисия по
Коментари Харесай

Външната комисия в НС няма насрочено заседание по френското предложение за преговорите между София и Скопие

До момента няма планувано съвещание на парламентарната външна комисия по френското предложение за разрешаване на разногласието сред България и Република Северна Македония.

Документът, направен от френското ротационно председателство на Евросъюза, беше изпратен в комисията още в петък. Два дни по-рано на своето съвещание предходната сряда държавното управление реши всички въпроси, свързани с тематиката Северна Македония, да се вземат решение единствено от народните представители.

Вчера външното ни министерство излезе с публична позиция за свършеното досега, а през днешния ден изпрати в комисията и план за двустранен протокол сред София и Скопие.

Тази вечер посланиците на всички 27 страни членки се събират в Люксембург, с цел да разискват тематиката, само че вести от България за позиция по френския документ няма.

" По света и у нас " научи импровизирано, че парламентарната външна комисия ще бъде свикана чак в четвъртък с два претекста - документът да бъде преведен на български и да получим позицията на Северна Македония по тематиката.

Членове на комисията от ръководещата коалиция разясниха за Българска национална телевизия, че с гаранциите, които дава документът, е доста добър за страната ни, тъй като съгласно него Скопие би трябвало да поеме ангажимент пред Европейски Съюз да си промени Конституцията и да впише българите като един от държавотворните нации и в случай че Македония не направи това - няма да има договаряния за Европейски Съюз и надлежно няма да вдигнем ветото.

Едва ли бихме получили по-добра оферта, настояват същите депутати, тъй като Френското председателство и европейските институции одобриха българските претенции за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка, което е без казус, защото до момента страните членки избягваха да слагат двустранни разногласия на европейско равнище.

В " Денят стартира " Димитър Гочев от правната комисия в Народното събрание съобщи, че има две съществени гаранции за осъществяване на българските условия.

" Гаранцията е, че ние можем да блокираме процеса във всеки един миг и се надяваме също по този начин на натиска на 27 страни да бъдат по-ефективни, в сравнение с напъните на единствено една - България. Това са двете гаранции, че ние постоянно можем да спрем процеса и че има още някой, който ни оказва помощ ", съобщи Димитър Гочев - народен представител от " Продължаваме промяната ".

Членове на комисията от ГЕРБ също импровизирано дефинираха френското предложение като положително за страната ни. Не по този начин стоят нещата с " ИТН " и " Възраждане " обаче. Слави Трифонов още веднъж повтори думите си, че Кирил Петков е направил национално изменничество, а депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев дефинира предлагането като недопустимо и го назова следващо извиване на ръце.

Премиерът Кирил Петков неведнъж разгласи към този момент, че в случай че Народното събрание не промени българската позиция, той еднолично няма да смъкна “ветото “.

Държавният глава Румен Радев остро подлага на критика премиера и държавното управление с думите, че кабинетът не е съумял да създаде българско предложение по противоречивия въпрос с Република Северна Македония, а в този момент внася френското предложение и освен това го трансферира всичко върху Народното събрание, без да съобщи позиция. Не може Петков да внася непознати предложение без свое мнение - той не е пощальон, а министър председател.

Междувременно видяхме и многохиляден протест с апели за предварителни избори и за отменяне на предложенията, проведен от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР