До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима

...
До момента няма данни спрямо нито един от установените четирима
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Виждате ли го, това е основният организатор на полицейското насилие

До момента няма данни по отношение на нито един от откритите четирима служители на реда, упражнили принуждение над протестиращи на 10 юли предходната година, да е притеглен под наказателна отговорност или да е формирано наказателно произвеждане. Това разгласи в Народното събрание служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За сметка на това против битите жители има формирани досъдебни производства. Министър Рашков дефинира държанието на служителите на реда като закононарушение.

В пленарната зала депутати те изслушват министъра на вътрешните работи за подхванатите дейности за определяне на лицата, надвишили пълномощията си, наложените санкции и взетите ограничения за недопускане на сходни прояви.

„ Има един от потърпевшите младежи, който е изгубил схващане. Загубата на схващане за сътрудниците адвокати, това е положение, краткотрайно рисково за живота, квалифицирано в Наказателен кодекс в чл.129 като междинна телесна щета. Този запис е бил в Министерство на вътрешните работи в едно негово отделение и би трябвало който е бил министър да каже крит ли е записът или не е крит. И на мене ми идва в мозъка да ви кажа, има една съвременна дума, която се употребява в България, „ задкулисие “, а тук какво би трябвало да кажем – задколоние “, сподели Бойко Рашков.

„ Споделих с вас, че един от тях, който е бил шеф на отдел в тези профилирани полицейски сили, и е бил там и ги е „ учил “ – чуйте и вие знаете на какво ги е учил, учил ги е докога се бие “, добави вътрешният министър.

Вътрешният министър Бойко Рашков преди чуването в Народното събрание.

В пленарната зала са някои от протестиращите, върху които бе упражнено принуждение. Депутатите ги приветстваха на крайници.

Председателят на парламентарната група „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова напомни още случки от митингите предходната година.

„ Най-потресаващата част от видеозаписа, изваден и показан от комисията „ Хаджигенов “, са фрагментите, които демонстрират държанието на един от служителите на реда, снимащ в продължение на повече от 10 минути момиче, което е влачено и блъскано, и е с раздрани облекла, с белезници, пред очите на което момиче, се пребиват, удрят други протестиращи “, сподели Манолова.

От думите на министър Рашков стана ясно, че инспекцията за дисциплинарни нарушавания за осъществено принуждение над журналиста Димитър Кенаров е приключила с извода, че такова не е използвано, а изисканите видеозаписи от бранш „ Видеонаблюдение “ са били с неприятно качество и без дата и час.

Депутатът от „ Демократична България “ Антоанета Цонева излезе на парламентарната естрада със фотография в ръка.

„ Донесла съм ви ето тази фотография, искахте лицата на биячите. Това е главният уредник, името му е Андон Андонов и към оня миг е началник на бранш към профилираните полицейски елементи в Столична дирекция на вътрешните работи. Познавате го, нали господа, вие сте били негови началници по това време. В рамките на дисциплинарното произвеждане против него е открито, че точно той е давал разпорежданията мирни протестиращи да бъдат завлачвани зад колоните на Министерски съвет. Както стана ясно, сега този човек е в Бюрото за отбрана на очевидци на основния прокурор “, сподели Антоанета Цонева.

Изслушването в Народното събрание продължаваше към 12 ч. българско време.

Поискано бе основният прокурор Иван Гешев също да застане пред депутати те с информация за дейностите или бездействията от страна на прокуратурата.

Според него обаче чуването му от Народното събрание е нарушаване на разделянето на управляващите и накърнява независимостта на правосъдната власт.

Според специалисти настояването не е в прорез с Конституцията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР