До момента България не е получила средства от Модернизационния фонд

...
До момента България не е получила средства от Модернизационния фонд
Коментари Харесай

Министър Николов: България не е получила досега средства по Модернизационния фонд, защото не е имала свой представител там

До момента България не е получила средства от Модернизационния фонд на Европейския съюз, защото страната ни не беше определила собствен представител в Инвестиционния комитет на фонда. Това е трябвало да се случи още през 2020 година, само че бе направено чак през октомври 2021 година Едва в края на месец юли тази година по самодейност на Министерството на енергетиката, Министерският съвет взе решение, с което дефинира ведомството за конструкция, виновна за асортимент на планове за действия по Модернизационния фонд. Това отговори министърът на енергетиката Александър Николов на въпрос за какво България към момента не е получила средства от фонда. Още по тематиката ВЕИ 14 дек 2021 Българска телеграфна агенция напомня че преди ден пресслужбата на Европейската комисия заяви, че осем страни бенефициери в Европейски Съюз са получили общо 898,43 млн. евро през първата година от действието на Модернизационния фонд на Европейски Съюз, само че страната ни не е измежду тях. Вече са доказани вложенията в Чехия (320 млн. евро), Естония (24,59 млн. евро), Хърватия (2,15 млн. евро), Унгария (34,28 млн. евро), Литва (28 млн. евро), Полша (346,40 млн. евро), Румъния (22,99 млн. евро) и Словакия (120 млн. евро). Сегашният екип на Министерството на енергетиката работи интензивно, с цел да навакса насъбраното забавяне и да предложим за финансиране планове за идващия цикъл през 2022 г, добави министър Николов. Към момента в напреднала фаза е работата по план на акт на Министерски съвет, с който ще бъдат избрани критериите и изискванията за асортимент на планове за финансиране от фонда. Важно е също да се означи, че всяка страна разполага с избрана квота от средствата във фонда, тъй че плануваните за нашата страна средства няма да се изгубят, посочи енергийният министър. За България квотата е 5,84 % от общия финансов запас, уточни той. Модернизационният фонд на Европейски Съюз е основан, с цел да поддържа общо 10 страни с по-ниски приходи в прехода им към въглеродна индиферентност на стопанските системи и реализиране на заложените климатични цели до 2030 година Фондът се финансира посредством приходите от търговия с излъчвания на въглероден диоксид. Страните бенефициери на фонда са България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, прецизират от енергийното ведомство.
Първите заплащания бяха направени през месец август 2021 година, когато фондът финансира общо шест капиталови оферти на Чехия, Унгария и Полша, напомнят от Министерството на енергетиката.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР