До момента 51 партии и осем коалиции са подали документи

...
До момента 51 партии и осем коалиции са подали документи
Коментари Харесай

ЦИК: 51 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация за местния вот

До момента 51 партии и осем обединения са подали документи за регистрация за локалния избор на 29 октомври, като от тях са регистрирани 29 партии и пет обединения. Това сподели на брифинг за медиите заместник-председателят и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева. 

Тя съобщи, че за съпоставяне през 2019 година общо подали документи за регистрация са 64 партии и осем обединения, като позволени до изборите са били 59 партии и седем обединения. През 2015 година са били регистрирани 71 партии и три обединения, от подали документи 81 партии и три обединения. 

Матева напомни, че на следващия ден изтича крайният период за регистрация на политическите обединения в ЦИК. Окончателният лист ще бъде изпратен на 14 септември на ОИК, даже при неприключила инспекция на документите. До 17:00 часа на 18 септември обединенията би трябвало да подадат своите документи, с цел да се записват за типа избор, в който желаят да вземат участие в съответната ОИК, уточни Матева. След като изтече срокът, на 19 септември ще стартира регистрацията на претендентите, сподели Матева и добави, че крайният период е 26 септември. 

Матева съобщи, че сега текат размени в съставите на ОИК, като ЦИК е взела 35 решения за промени в съставите на ОИК. Има и девет тъжби против решения против назначение на ОИК, сподели още тя и добави, че се чака решение на Върховен административен съд.  

Матева съобщи, че ЦИК е приела решение за реда и изискванията за присъединяване на наблюдаващи в локалните избори и уточни, че е оповестено на интернет страницата на изборната комисия. Началният период за приемане на документи за регистрация на наблюдаващи е 25 септември, като документи ще се подават до предизборния ден – 28 октомври, уточни Матева. 

Попитана за броя на секциите в страната, в които ще се гласоподава с машина, Матева съобщи, че би трябвало да се откри първо броят на секциите с повече от 300 гласоподаватели. Броят на изборните секции и местата е разгласен на уеб страницата на ЦИК, там е разгласен и броят на гласоподавателите по предварителни изборни описи, както и адресите на секциите, сподели още тя. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР