До месец ще представя в Столичния общински съвет новата структура

До месец ще представя в Столичния общински съвет новата структура ...

Фандъкова ще насочи общинския бюджет за 2020 г. към обновяване на кварталите.


До месец ще представя в Столичния общински съвет новата структура и промените в екипа от заместник-кметове, обещава кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за "24 часа". Тя ще има нов заместник по строителството, който ще обединява работата по всички публични проекти – от изготвянето им до контрола на изпълнението и поддръжката.

Кметицата обещава да въведе и дигитализация на всички процеси и услуги в общината, с което показва откритост към идеите в предизборните програми на своите опоненти в изборната надпревара.

Относно акцентите в бюджета на Столичната община за 2020 г. Фандъкова планира да насочи повече средства за работа в кварталите. "Освен ремонта на улици и тротоари трябва да продължим строителството на детски градини и училища, да осигурим паркинги и довеждащ транспорт (до метрото и основните линии на градския транспорт)", уточнява тя.

Като най-спешни дейности, които трябва да се започнат до края на годината, тя посочва промените в Общия устройствен план на София. Те ще целят да се укроти презастрояването в южните и източните квартали, както и на междублоковите пространства.

Тя се заканва лично да внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, с които да се увеличат отстоянията между жилищните сгради при ново строителство, както и по-сериозни изисквания за осигуряване на паркоместа и озеленяване.

Продължаване на строителството на третия метродиаметър към кв. "Левски", както и отклонението при Военна академия в посока кв. "Гео Милев", "Слатина" и бул. "Цариградско шосе".

На въпрос дали ще послуша съветите на Бойко Борисов към нея да въведе такса за преминаване на коли през центъра Фандъкова отговаря, че не разчита толкова на рестриктивните мерки, за да намали задръстванията и замърсяването на въздуха от автомобилите. Тя залага на развитието на алтернативни начини за придвижване – метрото, на изграждането на велоалеи, на Околовръстния път и вътрешните рингове, които да отклонят транзитния трафик от центъра.

Източник: econ.bg