До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските

...
До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските
Коментари Харесай

Фермерите от Садово ще получат помощ от държавата до месец


До месец се чака да бъдат изплатени обезщетенията на земеделските стопани, чиято продукция беше или изцяло, или отчасти унищожена от градушки. Това разгласи в Садово министър-председателят Кирил Петков.

Министър-председателят даде обещание, че страната ще се опита да възвърне сумите оптимално бързо, тъй че производителите да имат време още веднъж да засадят нивите си и да изкарат годишна продукция още тази година.

„ Средствата, които ще изплатим, за първи път ще бъдат освен за тези, чиято годишна продукция е унищожена на 100 %, само че и на тези, чиято годишна продукция е отчасти унищожена, което е спомагателна помощ от страната “, разясни министър председателят.

“Най-важното, което обещаваме, е цялостна бистрота при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един критерий към всички “, акцентира още Кирил Петков. Той добави, че досега са подадени 39 заявки за компенсации, които обгръщат 2400 декара. Министър Иван Иванов заяви, че през днешния ден има съвещание на междуведомствената група на специалисти от ведомството и експерти от Министерството на превоза, с цел да се изчистят по-прецизно въпросите към противоградната отбрана.

Премиерът означи, че са планувани спомагателни средства от 300 милиона лв., които до края на годината ще бъде ориентирани към земеделските стопани, по отношение на рецесията в Украйна. Средствата ще бъдат обезпечени посредством европейски и национални ограничения.

На среща с фермерите Петков заяви още, че е назначена защита на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, тъй като към този момент получил първите закани за живота си. Причината е поради инспекциите на компанията за фито-санитарен надзор на граничния пункт "Капитан Андреево ".

Припомняме, че поради нанесените вреди върху обработваемите площи фермери излязоха на няколкодневни митинги предходната седмица като блокираха придвижването по пътя от Пловдив към Хасково.

Земеделците настояват, че сред 70 и 80% от продукцията им е унищожена, като засегнатите площи са към 10 000 декара.

Хората нямат застраховки, защото те не покриват унищожената техническа инфраструктура. Освен това доста от тях са теглили заеми, което ги слага в заплаха от банкрути.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР