До любопитни факти от битието на руския президент Владимир Путин

...
До любопитни факти от битието на руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Животът на семейство Путини в чужбина - корупция, балет и армия от охранители -

До любопитни обстоятелства от битието на съветския президент Владимир Путин и фамилията му се добраха  " " и Der Spiegel, които са получили достъп до неповторим списък с документи на член на съветската президентска работа за сигурност. Какво научиха от тях?

В средата на април 2018 година група сътрудници от съветската президентска работа за сигурност (СБП) отпътува от Москва за летището в Мюнхен. Те идват в баварската столица със специфична задача.

От летището се насочат към хотел в покрайнините на града. Остават там единствено един ден. На идващия групата се мести в хотел по-близо до центъра. След като престоява там малко повече от седмица, групата още веднъж сменя местоположението си. Така членовете на Съюз на българските писатели обикалят мюнхенските хотели в продължение на един месец: настаняват се в стаи по двойки, като се стараят да не притеглят прекомерно доста внимание към себе си.

На няколко пъти получават подкрепления от Москва. В специфичната интервенция в Мюнхен са взели участие общо 12 чиновници на съветските специфични служби. В средата на май, откакто приключват специфичната си задача, те се връщат в Русия.

Това не е първата сходна задача. За интервал от съвсем пет години - от 2016 до 2020 година, охранителите на съветския президент са летели до Мюнхен десетки пъти, от време на време единствено в разстояние на няколко дни и нормално на огромни групи от седем до 10 души.

Каква е била специфичната задача, която толкоз постоянно води членове на съветските служби за сигурност в баварската столица? Трудно е да се повярва, само че отговорът е: обич и балет .

Срещата

По време на многочислените си визити в Мюнхен чиновниците на Съюз на българските писатели най-често отсядат в Hotel an Der Oper. Хотелът дължи името си на Баварската държавна опера, която се намира на прилежащата улица, в постройката на Мюнхенския народен спектакъл. Там се намира и Баварският балет.

В продължение на шест години - от 2016 година до 2022 година, балетът се управлява от съветския танцьор Игор Зеленски. Той е един от най-успешните и известни съветски балетисти. Зеленски е солист на Мариинския спектакъл, премиерната натрупа на Нюйоркския градски балет, както и гост-солист на Кралския балет във Англия, Ла Скала в Италия и други международни подиуми.

През май тази година изданието " Важные истории " и немското издание Der Spiegel разкриха, че Игор Зеленски е шурей на Владимир Путин. Танцьорът има връзка с най-малката щерка на президента Катерина Тихонова от години. В края на 2017 година на двойката се ражда щерка.

Конкретната задача, с която десетте охранители на президента летят от Москва до Мюнхен през април 2018 година, е да провеждат среща сред Тихонова и Зеленски. По същото време в баварската столица идва първокласен бизнес аероплан с номер на полета LX-SIX (запомнете този код, ще се върнем към него в края на историята) със чиновниците на Съюз на българските писатели. На борда му са Тихонова и щерка ѝ. След като прекарват един месец в Мюнхен, дъщерята и внучката на Владимир Путин се връщат в Москва със същия аероплан. След тях тълпата от президентски охранители се връща също в Русия.

Най-добре защитаваната загадка в Русия

През повече от 20-те години, в които Владимир Путин ръководи Русия, той отхвърля да назове имената на дъщерите си, като изяснява това със съображения за сигурност и с обстоятелството, че децата му водят непретенциозен персонален живот.

" Чета, несъмнено, както в интернет, по този начин и в някои други изявления по друг метод за Екатерина Тихонова, както и за други мои възможни родственици и дъщери... Никога не разисквам въпроси, свързани със фамилията ми. Те не се занимават с бизнес и не вземат участие в политиката. Те не се занимават с нищо ", по този начин Владимир Путин отговори на въпрос за дъщерите си през 2015 година

Оттогава насам децата на президента са съумели да " влязат " както в бизнеса, по този начин и в политиката, само че Кремъл продължава да пази тайната им, като че ли тя е най-голямата загадка на Русия.

Например, както заяви съветската работа на Би Би Си, най-голямата щерка на президента Мария Воронцова става съсобственик на Nomeco през 2019 година Участва в построяването на един от най-големите частни медицински комплекси в Русия в Ленинградска област. Стойността на плана се прави оценка на 40 милиарда рубли. Финансира се от застрахователната група Sogaz, която е благосъстоятелност и се ръководи от другари и родственици на Владимир Путин.

Най-малката щерка на президента, Катерина Тихонова, беше назначена за съпредседател на координационния съвет по заменяне на вноса към Руския съюз на индустриалците и бизнесмените (РСПП) през юли тази година.

" Катерина Тихонова е на подаяния. Без нейното позволение приемането на пари за заменяне на вноса евентуално ще бъде извънредно мъчно ", разяснява назначението икономистът Сергей Алексашенко в изявление за радио " Свобода ".

Семейството на Владимир Путин се възползва от позицията си освен в бизнеса и политиката. Както излиза наяве от взаимно следствие на " Важные истории " и Der Spiegel, най-малката щерка на съветския президент, Катерина Тихонова, е употребила държавни средства за персоналния си живот - без значение дали става дума за срещи със Зеленски, пътувания в спа хотел или екскурзии до алпийски курорти.

СПА интервенция

Знаем за пътуванията на дъщерята на Владимир Путин и неговите чиновници по сигурността с помощта на неповторим списък от документи от електронната поща на Алексей Скрипчак, офицер от Съюз на българските писатели, закрепен за Катерина Тихонова.

Този списък е възложен от същия неизвестен източник, който преди съвсем две години изпрати писма от Кирил Шамалов, някогашния шурей на Путин, до редакцията на " Важные истории ". Не знаем името на източника, нито претекстовете му. Но тези документи са от огромно публично значение. Благодарение на тях можем да научим освен по какъв начин семейство Путини е живяло в чужбина, само че и каква войска от чиновници на тайните служби ги е придружавала на всички места.

В края на май 2016 година да вземем за пример Алекс Скрипчак резервира за Тихонова стая за две нощувки в хотел Continental Relax & Spa в шведския пристанищен град Халмстад. Ден преди най-малката щерка на Путин да дойде в Швеция, седем чиновници на Съюз на българските писатели се настаняват в непосредствен хотел. На идващия ден дружно с Тихонова идват още трима чиновници от президентската защита. Те са отседнали в същия хотел Continental Relax & Spa.

Сред пристигналите са да вземем за пример Дмитрий Данков и Дмитрий Посуненко . Двете издания съумяват да намерят техни фотоси в обществените мрежи, а по-късно благодарение на търсачката за фотоси са разкрили фотоси и видеоклипове от публични събития, на които Данков и Посуненко са охранявали Владимир Путин.





Хората, които съпровождат дъщерята на Путин в спа хотела, са 10.

Или пък пътешестване до Лондон за два дни през март 2017 година Алексей Скрипчак резервира три стаи за шестимата охранители (те би трябвало да се натъпчат в тесните лондонски хотели по двама) и три за Тихонова и пътуващите с нея.

Но, несъмнено, главната дестинация за дъщерята на Путин и нейните охранители е Германия, където работи Игор Зеленски. В продължение на няколко години Тихонова и чиновниците на Съюз на българските писатели летят до такава степен съвсем всеки месец, от време на време единствено с няколко дни разлика сред пътуванията. Мюнхен се е трансформирал във втори дом за фамилията на Владимир Путин.

Такъв брой охранители е трябвало да подсигурява сигурността на президентската щерка. Толкова чести пътувания до Германия на толкоз доста млади, закръглени руснаци с дипломатически паспорти рано или късно ще притегли вниманието на немските служби за сигурност. Според източниците на Der Spiegel по време на едно от пътуванията документите на чиновниците на Съюз на българските писатели провокират съмнение и те, както и дъщерята на Путин, стартират да бъдат следени.

Само за пет години - от януари 2016 година до януари 2021 година, Скрипчак прави хотелски резервации за охранителите, обслужващи Тихонова, съвсем 100 пъти. Само една трета от резервациите са от Русия, повече от 40 - от Германия, а други известни дестинации са Австрия и Италия.

В развития свят е немислимо родственици на държавен глава да вървят на спа, да пазарят или да вървят на среща, съпроводени от толкоз доста охранители. Дори в Съединени американски щати, където членовете на президентското семейство би трябвало да имат защита по закон, те непрекъснато са подложени на критика от медиите и обществото за ненужните си пътувания по света, които ощетяват данъкоплатците.

В Русия членовете на президентското семейство имат право на държавна протекция единствено в случай че живеят с него или го съпровождат по време на пътувания. Но частните пътувания на Катерина Тихонова не дават отговор на тези законови условия.

Животът на един бюргер

В началото на 2020 година на Катерина Тихонова явно ѝ е омръзва да живее в две къщи и непрекъснато да лети при Игор Зеленски, по тази причина взема решение да се реалокира при колегата си. През октомври 2019 година Алекс Скрипчак получава писмо с тематика " Преместване в Германия ". В него началникът изяснява на персоналния охранител на Тихонова по какъв начин вярно да попълни инвентарния списък на предметите, които би трябвало да бъдат превозени.

Освен в Мюнхен, дъщерята и зетят на Путин обичат да прекарват времето си на езерото Тегернзее.

" Съботата е фамилен ден. Първо се наспиваме и по-късно се насочваме към Тегернзее. Баварските предпланини на Алпите са просто прелестни " - по този начин Зеленски разказва типичния си уикенд в графа за немското издание Sueddeutsche Zeitung.

Членовете на президентското семейство се насочат към красивото подножие на Алпите, съпроводени от същите тълпи сътрудници на съветските спецслужби. Например по време на двуседмичната им отмора през ноември 2019 година те са били съпроводени от общо девет чиновници на Съюз на българските писатели, настанени в четири хотела около езерото.

Този брой охранители явно е бил нужен, с цел да се предпазят Тихонова и Зеленски от нездравословното въздействие на западните полезности, с които чиновниците и пропагандаторите на Кремъл плашат съветските жители от години.

" На Запад такива съществени понятия като семейство, майка и татко, мъж и жена са умишлено ерозирани... В обществената сфера неолиберализмът предизвиква индивидуализма, егоизма, култа към удоволствието, необузданото ползване, абсолютизира свободата на всякакво себеизразяване " - по този начин един от най-влиятелните чиновници по сигурността в Русия, секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев, осъди западния метод на живот през 2020 година

След експлоадирането на войната в Украйна Владимир Путин назовава руснаците, които споделят западните полезности, национални предатели: " Много такива хора са въображаемо там (на Запад), а не тук, не с нашия народ, не с Русия ".

Когато Путин произнася тази фамозна тирада, неговият шурей и татко на внучката му към момента работи като началник на Баварския балет. Зеленски напусна поста си едвам през април тази година, като изяснява решението си със " фамилни условия ".

Бизнес полети

Постоянните пътувания на Тихонова, съпроводена от толкоз доста охранители, са скъпи. Например резервацията на хотели през април 2018 година за пътуването до Мюнхен коства близо 2 млн. рубли. И това е единствено едно пътешестване, а те са десетки годишно. В архива на Скрипчак няма данни кой е плащал за тези пътувания, само че явно пътуванията на чиновниците на Съюз на българските писатели са били заплащани от бюджета.

Членовете на фамилията на Путин са употребявали и други обществени запаси за частните си пътувания. Например, когато през април 2018 година първокласен бизнес аероплан Gulfstream G650 с номер на полета LX-SIX води Тихонова и щерка ѝ до Мюнхен, с цел да се видят със Зеленски.

Този аероплан има забавна история. Първоначално е принадлежал на Генадий Тимченко, дълготраен другар на Владимир Путин и един от главните експортьори на нефт в Русия. Както написа " Ведомости ", Тимченко е купил самолета " особено, с цел да угоди на съветския президент ": скоростта му е близка до тази на звука. Този и други самолети транспортират освен фамилията на Путин, само че и самия президент и даже домашните му любимци: " В някои случаи, когато Путин е оставял лабрадора си Кони по време на дълго служебно пътешестване, той е бил доставян на президента със аероплан ", написа " Ведомости ".

През 2018 година крайният притежател на самолета стана Руският фонд за директни вложения (РФПИ). Той е държавно сдружение, ръководено от Кирил Дмитриев, който има дългогодишни връзки с членове на семейство Путини. Дмитриев е посетител на булката на сватбата на Тихонова и брачна половинка ѝ Кирил Шамалов. Дмитриев се среща с президентското семейство посредством брачната половинка си Наталия Попова, дългогодишна другарка на Тихонова и неин заместител във фондация " Инопрактика ".

Отношенията на Дмитриев със фамилията на Путин не се лимитират единствено с другарство. Така да вземем за пример ръководителят на РФПИ споделя с Шамалов поверителни документи за бъдещи огромни покупко-продажби на фонда, в това число дялови участия в обществени компании. Този тип вътрешна информация може да донесе благосъстояние на притежателя ѝ и затвор за тези, които я разкрият.

Гълфстриймът не е единственият бизнес аероплан, ръководен от членове на семейство Путини. Те употребяват и аероплан Bombardier с опашен номер M-FINE. Той принадлежи на офшорната компания на известния съветски бизнесмен Алексей Репик, създател на фармацевтичния холдинг R-Pharm.

Компанията на Репик е един от най-големите получатели на държавни поръчки за доставка на медикаменти в Русия. Федералната антимонополна работа (ФАС) даже заподозря холдинга в скрито съглашение с Министерството на здравеопазването, както и в присъединяване в картел с няколко компании, които поддържат високи цени на медикаментите в съветските райони. Но всички тези съмнения не довеждат до съществени последствия нито за Алексей Репик, нито за неговата компания.

Цената за наемане на един час от същия клас аероплан, с който лети семейство Путини, е към седем до 10 хиляди евро. Така единствено един полет до Мюнхен и назад може да излезе към 40 000 евро. В архива на Скрипчак няма данни за това кой е платил - и дали е платил? - за тези пътувания. Самата Тихонова, както и другите хора, упоменати в публикацията, към момента не са дали отговор на въпросите на " Важные истории ".

" Разходите за телохранители, които съпровождат дъщерята на служител в спа център, са изцяло неетично потребление на бюджетни средства. Мога да ви кажа, че в Съединените щати да вземем за пример сходно държание би било 99% корист със служебно състояние и служителят би трябвало да се отдръпна от поста си ", споделя Куш Амин, юрист в Transparency International.

Според специалиста потреблението от Тихонова на защитата и служебния аероплан на държавната компания за персонални потребности е " образец за корупционно държание ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР