До лятото на 2026 година трябва да изпълним всичко по

...
До лятото на 2026 година трябва да изпълним всичко по
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Реален е рискът от да загубим пари по Плана за въ...

" До лятото на 2026 година би трябвало да осъществим всичко по проекта, а по много от нещата напредъкът не е приемлив ", разяснява още Пеканов и подсети, че първото заплащане по проекта беше направено през 2022 година, само че второ заплащане към момента няма. " Второто заплащане ще продължи да се бави, частично поради някои структурни промени, които бяха направени, само че и от неща, които следя в Народното събрание ", сподели още Пеканов.

" В сферата на енергетиката виждам проблеми, които най-вероятно ще ни донесат загуби в стотици милиони ", съобщи Пеканов.

 

" Сега има действителна опция за загуба на средства, защото е допустимо Европейската комисия да реши, че ще ни заплати част от сумата от второто заплащане, тъй като не сме изпълнили всичко. Ако ни заплати половината, това значи, че ще ни заплати 600 милиона евро, а останалите ще задържи и ще ни даде 6 месеца да свършим нещата, които не сме свършили, а това ми се коства малко комплицирано и мъчно ", уточни Пеканов.

Той подсети, че с изключение на, че беше отсрочена либерализацията на пазара на електрическа енергия, има и други текстове, които към момента не са признати, с цел да бъде получено второто заплащане. Пътната карта за климатична индиферентност беше призната от Министерския съвет, само че към момента не е призната от Народното събрание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР