До края на юни хората над 18 г. със сърдечно-съдови

...
До края на юни хората над 18 г. със сърдечно-съдови
Коментари Харесай

Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови заболявания вследствие на затлъстяване

До края на юни хората над 18 година със сърдечно-съдови или бъбречни болести вследстие на затлъстяване имат опция за достъп до прецизна диагностика и новаторска терапия посредством присъединяване в клинични изследвания. За да запишат час за безвъзмездна консултация през юни със експерт ендокринолог в центъра на Пратиа във Варна, пациентите е належащо да се обадят в работен ден сред 8 и 17 ч. на телефон 0877 42 74 19 или да се записват онлайн на:

Често сърдечносъдовите болести като сърдечна непълнота, инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна стеноза, подложен стент или байпас, болест на ХАНК са резултат от затлъстяване и могат да причинят спомагателни затруднения за здравето.

Според Световната здравна организация затлъстяването съставлява прекалено отсрочване на мастна тъкан в тялото с неподходящо въздействие, което носи риск за здравето, а от 1997 година е прието за хронично заболяване. Затлъстяването е измежду водещите аргументи за смъртност в международен мащаб поради здравните опасности, до които води. В края на 20-ти век, когато дефинитивно се оформя визията за тъй наречените метаболитен синдром, е въведен терминът гибелен квартет (deadly quartet) - затлъстяване, диабет, хипертония и нараснали кръвни равнища на холестерол и триглицериди.

Разпространение на затлъстяването в Европа:

По данни на СЗО от 2020 година 61,7% от популацията на България е с наднормено тегло, а 25% от възрастното население е със затлъстяване.
Статистика на Евростат за 2019 година сочи, че 53% от пълнолетното население на Европейски Съюз е с наднормено тегло, като за 17% става дума изрично за затлъстяване.

Кои са аргументите за болестта?

Затлъстяването се обуславя от три съществени фактора:

- гени
- епигенетични модификации, които въздействат върху външната изява на гените
- взаимоотношението на гени и техните модификации с фактори на околната среда и метода на хранене.

Тези групи от фактори, съчетани с нескончаем интервал с несъответстващо висок енергиен импорт и снижен енергиен разход, водят до развиване на затлъстяване.

Мастната тъкан е най-продуктивната ендокринна жлеза в човешкия организъм. Клетките на мастната тъкан секретират повече от 200 хормона, които с изключение на на контрола върху телесното тегло, въздействат и на други процеси - метаболизъм на липиди и глюкоза, инфектиране, имунитет, репродукция, памет.

Симптоми

Симптомите на затлъстяването от общ темперамент са: тежест в региона на черния дроб и слезката, по-лесна уморяемост, затруднена пъргавина, тежест и болки в ставите на краката, затруднено дишане в хоризонтална позиция, хъркане, сънна апнея.

Специфичните признаци зависят от обвързваното с него съпътстващо заболяване. Например, при артериална хипертония - типично главоболие, виене на свят. При чернодробна неалкохолна стеатоза - тежест и болки в дясно подребрие. При атеросклероза на съдовете на краката - изстиване и тръпнене на краката, кожни промени. При засягане на съдовете на мозъка - познавателни или паметови разстройства.

Как се диагностицира заболяването?

Диагностиката на затлъстяването изисква сложен метод, включващ:
установяване на показателя на телесна маса
лабораторни проучвания
съвещания с ендокринолог, кардиолог или различен медицински експерт.

Индексът на телесна маса (ИТМ) е най-лесният метод за оценка на тежестта. Изчисляването му става, като персоналното тегло в килограми се раздели на квадрата на растежа в метри. Стойностите значат:

- под 18 - поднормено телесно тегло
- сред 18 и 25 - обикновено телесно тегло
- сред 25 и 30 - наднормено телесно тегло
- сред 30 и 35 - затлъстяване първа степен
- сред 35 и 40 - затлъстяване втора степен
- над 40 - затлъстяване трета степен.

Индексът на телесна маса е обвързван с количеството мастна тъкан в тялото и с риска от болестност. Той не дава информация за разпределението на мастната тъкан в тялото, не може да разграничи мастната от немастната маса и би трябвало да се употребява с нараснало внимание при спортисти и хора в преклонна възраст.

Други критерии за оценка на затлъстяването са:

- Обиколката на талията - при наднормено тегло обиколката на мъжете е над 94 см, а при дамите - над 80 см
- Повишено артериално налягане - наблюдават се стойности над 140/80 mmHg,
- Повишаване на триглицеридите и намаление на HDL
- Повишаване на кръвната захар на гладно при инсулинова устойчивост и захарен диабет.

Лечение:

Подходите за лекуване са ориентирани в четири съществени посоки:

- Промяна в стила на живот - диетичен режим и подобаваща физическа интензивност
- Поведенческа терапия
- Медикаментозно лекуване
- Бариатрична хирургия

Съвременните рекомендации поучават стартирането на медикаментозно лекуване да бъде допълнение към диетичния режим и оптималната физическа интензивност. Медикаментите, позволени за приложимост от Европейската организация по медикаментите и от българското законодателство могат да бъдат назначавани при Пациенти с ИТМ > 30 или такива с ИТМ > 27, само че с съпътстващи затлъстяването болести като артериална хипертония, захарен диабет вид 2 и други.

" Дългогодишната ни работа по клинични изследвания през последните години оказа помощ на редица пациенти със затлъстяване да получат елементарен достъп до новаторска терапия. Благодарение на клиничните проучвания ефикасността на общоприетата терапия е доста усъвършенствана. ", споделя доктор Мартин Костурски, изпълнителен шеф на Пратиа България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР