До края на юли страната ни ще остане в плен

...
До края на юли страната ни ще остане в плен
Коментари Харесай

Предстоят най-горещите летни дни

До края на юли страната ни ще остане в плен на горещи въздушни маси от Северна Африка с високи температури на лимита на човешката търпимост. Жегата ще е съпроводена с обичайна за такива ситуации запрашеност на атмосферата с тънък необитаем пясък. Ще има периодически, краткотрайни разстройства с рискови гръмотевични стихии, заредени с капацитет за едра градушка.

Седмицата до 23 юли ще е гореща с дневни температури над 30 градуса. Термометрите ще ударят стойности към и над 40 градуса през идните почивни дни. Ако се резервира посоката и силата на топлата вълна, можем да чакаме местни нагрявания до 43-44 градуса. Жегата ще е най-осезаема в Дунавската низина, централните и източните региони на Горнотракийската равнина.

Във вторник следва нищожно навлизане на по-хладен въздух, което ще сътвори условия за краткотрайни летни превалявания с гръмотевици на изолирани места в страната. При прекосяването на неустойчив леден фронт към Илинден (четвъртък-петък) обаче, ще се развият по-мощни гръмотевични процеси. Бурите ще са местни, краткотрайни, с внезапни пориви напразно и предпоставки за градушка. Уязвимите региони в часовете следобяд и вечерта ще са най-много централните и източните елементи на страната.

В последната седмица на юли времето ще остане горещо. Температурите ще се двоумят в диапазона над 30 до 36-37 градуса. Около 26-27 юли - над 40 градуса в обичайно горещите точки на България. В същия интервал пикът на жегата ще е съпроводен още веднъж с прекосяване на леден фронт с капацитет за местни и краткотрайни, само че мощни гръмотевични стихии.

Пожарна охрана ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

По крайбрежието до края на юли преобладаващите дневни температури ще са към и малко над 30 градуса, в края на настоящата седмица - до 35-36. Край водата обаче, чувството ще е за изключително горещо време. Вероятност за преминаващи краткотрайни летни гръмотевични превалявания има към Илинден на 20 юли. Вълнението на морето седмица напред ще остане относително едва и едвам към 23 юли ще има интервал с по-големи талази.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР