До края на януари ще излезе мой указ, в който

...
До края на януари ще излезе мой указ, в който
Коментари Харесай

Радев с указ за изборите до края на януари, обвини премиера в безочие

До края на януари ще излезе мой декрет, в който се дефинира датата на изборите, съобщи президентът Румен Радев пред публицисти след ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на Незнайния боец в София. Целта на консултациите не е датата, а методът на осъществяване на изборите, разяснява той.

По думите му в този момент е времето за консултациите. Той акцентира, че задачата на консултациите не е датата, а методът на провеждането на изборите

" Половин година хиляди българи стачкуваха за предварителни и почтени избори, министър-председателят се криеше и протакаше, с цел да може той да провежда изборите, а в този момент приказва, че някой различен желае да ги отсрочва - това е безсрамие ", сподели президентът.

Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите, счита Радев.

По думите на президента преди да приказва въобще за избори, министър председателят дължи отговор за най-високата смъртност в България от COVID-19.

Румен Радев означи, че е показал допустимо най-ранната дата за вота - 28 март, с цел да има мобилизиция в работата на институциите.

" До момента виждам единствено заричане, а не съответни резултати, законова, организационна или логистична детайлност за тези избори, разяснява президентът. За разлика от премиера, за мен е значимо и има значение по какъв начин ще се подсигурява здравето и конституционното право на избор на българите. За мен има значение успеваемостта на предизборната акция, която да изкара хората да гласоподават. Има значение узаконяването на машините. Има значение по какъв начин ще гласоподават българите в чужбина, изясни президентът.

За първи път ще вършим избори по време на пандемия, което изисква друга организация, добави той.

Запитан дали има смяна в желанията му за датата на изборите и дали те може да се през април, Радев отговори: Към момента нямам постъпила надеждна информация от държавното управление, която да подсигурява законова, логистична и организационна подготвеност за провеждането на изборите. Трябва да има изрично промени в закона, с цел да могат да гласоподават и хората в изолираност, както и различен вид организация.

 Предизборно: ГЕРБ отново води пред Българска социалистическа партия с 2%, още 4 партии може да влязат в Народното събрание Виж още

Консултациите на президента не престават. Днес със сдружението на дребните общини, на следващия ден с НСОРБ, по-късно с публичния съвет на ЦИК и управлението на ЦИК. Както и видеоконферентна среща с представители на българите зад граница. Събота и неделя ще са консултациите с извънпарламентарните партии, а по-късно и с парламентарните.

Позицията на Движение за права и свободи не ме учудва, разяснява Радев декларацията на придвижването, с която то даде знак, че няма да го поддържа за втори мандат.

" Логично е партията на господин Пеевски да поддържа Борисов за президентските избори - те са ортаци и в бизнеса и в политиката. Още повече, че Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на Движение за права и свободи ", сподели президентът.

Но гласоподавателите на Движение за права и свободи са свободни български жители и преценят сами. Лятото младежите на Движение за права и свободи видяха сараите и несъмнено ще се замислят защо отиват гласовете им, а те са все умни и почтени младежи, добави президентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР