До края на януари ще бъде доставен първият хеликоптер, а

...
До края на януари ще бъде доставен първият хеликоптер, а
Коментари Харесай

Министърът: HEMS ще бъде реализиран дори и да има забавяне

До края на януари ще бъде доставен първият хеликоптер, а първите екипи за незабавна помощ по въздуха ще бъдат изпратени на петдневно образование в интервала 29 януари – 2 февруари в подготвителния център на производителя „ Леонардо “ в Италия.

Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от „ Възраждане “ Петър Петров за „ въздушни коли за спешна помощ “ по програмата за незабавна здравна помощ по въздух (HEMS).

Министърът добави, че първият хеликоптер ще бъде ситуиран в базата на летище София и ще покрива територия от 200 км, а до края на година ще бъдат доставени още два хеликоптера за Северна и Южна България.

Според Петър Петров доставката на първия хеликоптер няма да бъде направена до ротацията и няма на никое място построени бази. „ Трябва да ви уверя, че този план ще се случи даже и да има някакво закъснение, което не зависи от Министерството на здравеопазването “, отговори проф. Хинков.

В отговор на въпрос от народния представител на Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин по отношение на осъществяването на инвестицията „ Развитие на амбулаторните грижи “ по Националния проект за възобновяване и резистентност, министър Хинков съобщи, че все още съглашението за инвестиция сред Министерство на здравеопазването и Министерството на финансите към момента не е подписано и това забавя развиването по плана. Заради забавянето и риска от загуба на средства министър Хинков е изискал част от финансирането по инвестицията да бъде ориентирано към плана за развиване на психиатричната грижа по ПВУ и да бъде понижен броят на амбулаториите от 300 на 70 обекта.

В момента това предложение е в развой на разискване от страна на МФ и Европейската комисия и се чакат техните мнения.

„ България няма да връща пари. Проектът ще бъде приключен със средства на бюджета до края на тази година и ще бъдат изпълнени поставените средства “, сподели министър Хинков в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ доктор Красимир Събев по отношение на план „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР