До края на този месец декември имаме право да се

...
До края на този месец декември имаме право да се
Коментари Харесай

Как трябва да постъпи родител с малко дете, ако иска да смени личния лекар

До края на този месец декември имаме право да се преместим при нов персонален доктор, в случай че не сме удовлетворени от работата на остарелия. Това напомни Д-р Христо Димитров. Част от пациентите не знаят, че имат правото в този момент да сменят персоналния си доктор – през декември и през юни всяка година. Могат да изберат различен общопрактикуващ доктор от цялата страна.

" Първо би трябвало да са здравноосигурени – да са внасяли здравните си вноски постоянно. Второ, би трябвало да носят синята си здравоосигурителна брошура. Ако имаме малко дете, родителят би трябвало да занесе неговата здравна брошура при определения нов доктор и да даде на този доктор лист или извлечение от имуниизациите, направени досега “, сподели Димитров.

" Важно е да продължим вярната грижа за детето. Най-добре би било родителят да вземе от офиса на здравноосигурителната каса този документ. Важно е да кажем, че на това има право родителят, към който е записано детето в здравната система. Извлечението от здравното досие на детето се получава посредством неповторим код. Така се заобикаля разнасянето на хартиени документи от един лекарски кабинет в различен “, разясни още той.

При хронични болести е належащо на новия доктор да се дават всички съвещания и проучвания в тази връзка досега. С показване на синята брошура отвън обитаемото място и здравния регион, в който нормално се намираме, можем да употребяваме помощта на всеки персонален доктор в страната. Трябва да помолим за обзор при потребност в изключително състояние., уточни доктор Христо Димитров пред " Фокус ".

Ако установим, че здравноосигурителните ни права са нарушени, би трябвало да подадем сигнал в здравната каса – в съответната районна здравна ревизия също, сподели още събеседникът.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР