До края на тази седмица ще бъдат разкрити седем кабинета

...
До края на тази седмица ще бъдат разкрити седем кабинета
Коментари Харесай

Какви ще са мерките против вируса в София?

„ До края на тази седмица ще бъдат разкрити седем кабинета пред поликлиники в София. Очаква се идната седмица да се открият и пред останалите поликлиники “, изясни пред медиите столичният несретен Йорданка Фандъкова.

Фандъкова даде уточнения, че фургоните, ситуирани пред поликлиниките ще преглеждат пациенти със признаци на ковид. Там ще бъдат  правени и безвъзмездни антигенни проби, само че единствено за лица със признаци. Хората без действителни индикации за заболяване ще би трябвало да си заплащат тестванията, в случай че упорстват за такива.

Градоначалникът добави, че всеки кабинен ще е с друго работно време и то ще се дефинира от поликлиниката, пред която се намира.

„ Освен продължение на онлайн образованието на гимназистите с още две седмици, ще упорствам и всички останали ограничения също да се продължат. Става дума учредено за вечерния час на заведенията и по тази причина малолетни да не могат да посещават без възрастен компаньон комерсиалните центрове “, изясни пред медиите столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Фандъкова уточни, че допуска, че тези ограничения ще се запазят и на национално равнище, защото те са се оказали ефикасни в борбата с ковид.

Градоначалникът на столицата употребява опцията и да благодари на софиянци и посетители на София за проявената от тяхна страна дисциплинираност.

„ Проверките, които вършим ежедневно демонстрират, че като цяло ограниченията се съблюдават “, уточни Фандъкова.

„ На базата на данните, които имаме за инфектираните и болни в София, ще предложа на щаба в столицата да удължим онлайн образованието на гимназистите с още две седмици. След това обаче аз ще желая поетапно връщане в учебно заведение на тези деца, като това предпочитано следва да се случва за учещите в 8 и 12 клас “, изясни пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова добави, че доста деликатно ще бъде разискван и въпросът за прекъсване от учебно заведение на децата от прогимназията.

„ Трябва да се вземе под внимание желанието на учителите и родителите. Родителите са разделни, учителите са единомислещи. Разбирам ги. Най-доброто обучение е присъственото, само че сега приоритет ни е животът и здравето на хората “, посочи още Фандъкова. Тя изясни и че риск за прекосяване в онлайн образование на децата до четвърти клас съвсем не съществува.

Какви бяха новостите до в този момент:

Ето какви са те:

В столицата младежи под 18 година нямат право да посещават търговски обекти и молове без възрастен компаньон. Решението е на Софийския действен щаб и е разисквано с управленията на огромните търговски обекти. Мярката е годна и в Русе.

Въвежда се и „ зелен кулоар “ от 8 до 10 часа за извършване на покупки в питателните магазини за хора над 65 години.

Също така екипи на Диагностично - консултативните центрове ще се включват в прегледа на пациенти с по-леки грипоподобни признаци

И част от ДКЦ-тата се включват в помощ на натоварените лечебни заведения.

Ето при какви условия някогашните поликлиники ще оказват помощ в борбата с COVID-19:

Хората с грипоподобни признаци ще бъдат преглеждани в обособени зони в някогашните поликлиники от доктор, здравна сестра или лаборант. При потребност ще се вършат кръвни проучвания, антигенен тест и рентгенови фотоси. Пациентът обаче би трябвало авансово да е разговарял с персоналния си доктор, с цел да има направление за нужните проучвания.



 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР