До края на тази седмица правителството ще вземе решение каква

...
До края на тази седмица правителството ще вземе решение каква
Коментари Харесай

България се отказва от въглищните централи през 2038 или 2040 г.

До края на тази седмица държавното управление ще вземе решение каква дата да предложи на Европейски Съюз за преустановяване на потреблението на ток от въглища. Това сподели министър председателят Стефан Янев на 15-ата годишна среща сред държавното управление и бизнеса, проведена от " Капитал ". Има две благоприятни условия да стане това - първата е през 2038 година, а втората - през 2040 година, посочи министър председателят.

За прехода обаче е нужна спомагателна енергийна тактика, която би трябвало да бъде сложена на полемика и утвърдена от Народното събрание, сподели министър председателят, само че отхвърли да разяснява в елементи българските позиции по диалозите за зелената договорка, с цел да не си " смъкна картите авансово " преди идните диалози в Еврокомисията.

Янев към този момент е назначил междуведомствена група, която в границите на месец да изготви план за енергийната тактика на България. Зелената договорка е един от водещите цели на Европейската комисия и нейната цел е да трансформира Европа в първия въглеродно безпристрастен континент, сподели министър председателят и акцентира че за нашата страна този преход ще е най-тежък спрямо всички членки на Европейски Съюз, защото въглеродният интензитет на стопанската система е 4.3 пъти по висок от междинния за Европейски Съюз. От поддръжка ще се нуждаят както бизнесът, по този начин и общините, уточни той.

От добре функциониращия бизнес и от положителните условия за осъществяване на частната самодейност зависи националното благополучие. В това отношение страната има основна роля, доколкото би трябвало да построи ефикасна и предвидима институционална среда, която да обезпечи успокоение на икономическите субекти и да подсигурява, че икономическият живот в страната ще се базира на ясни и устойчиви правила. Същевременно ролята на страната е да подсигурява, че тези правила се съблюдават от всички като построи съответния санкциониращ инструментариум, сподели министър председателят.

Стефан Янев съобщи, че във връзка с построяването на ефикасна и предвидима институционална среда и реализирането на съответен надзор има още доста какво да се желае.
Необходимите високи резултати могат да се реализиран само посредством постоянен кабинет, подсилен от устойчиво парламентарно болшинство с воля и храброст да прави съществени промени в браншове като правораздаване и битка с корупцията, образоване и опазване на здравето, стопанска система и енергетика, сподели служебният министър председател. Той добави, че това са сфери, в които би трябвало да се създадат съществени промени в нормативната разпоредба.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР