До края на следващата година се очаква да заработи единният

...
До края на следващата година се очаква да заработи единният
Коментари Харесай

До края на следващата година се очаква да заработи единният регистър за имотите държава и общинска собственост

До края на идната година се чака да проработи единният указател за парцелите страна и общинска благосъстоятелност.

Той се построява по плана на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) BG05SFOP001-1.019-0001 „ Изграждане на система за ръководство на собствеността, в това число обединен указател на държавната и общинската благосъстоятелност “, финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ с 3 117 532,93 лева

Целта  му е да сплоти в единна система цялата налична информация за държавните и общински парцели. Така ще се обединят всички съществуващи все още регистри за парцелите – държавна и общинска благосъстоятелност, които се поддържат от другите институции на централно, регионално и общинско равнище като се изключи тези с гриф за сигурност по смисъла на Закона за отбрана на класифицираната информация. Системата ще се управлява от Министерство на регионалното развитие, съответните ведомства и общините. Те ще вписват и отразяват измененията за терените, за които дават отговор.

Освен по-добро качество при ръководство на парцелите, по този начин ще се подсигурява и пълнотата и сигурността на данните, както и да се усъвършенства цялостната организация.  Предвижда се детайлният указател да включва и последователност по ръководството и промените в собствеността за всеки парцел. Във всяко имотно досие ще има към този момент и данни за данъчна оценка, предоставените права за ръководство, концесии, контракти за наем, продажба, подмяна, подялба, учредени лимитирани вещни права, в това число и актовете, по силата на които даден парцел е престанал да бъде държавна/общинска благосъстоятелност. Чрез системата ще могат да се реализират и всички интервенции, свързани с ръководството на държавната и общинска благосъстоятелност. Ще могат да се извличат  и разнообразни данни, по отношение на ръководството и разпореждането с парцели за по-голяма бистрота и проследимост на процесите.

В момента се извършва стадий 1 от плана, като се регистрират положителни темпове. До края на януари 2023 година ще бъде осъществен юридически разбор и ще се изготвят планове за изменение и допълнение на редица нормативни актове, които да институционализират регистъра. Сред тях са Закона за държавната благосъстоятелност и правилникът за неговото използване, Закона за общинската благосъстоятелност, Закона за електронното ръководство, Закона за електронната идентификация, Закон за кадастъра и имотния указател, Закона за приватизацията и следприватизационния надзор и други

За осъществяването на правния разбор ще се употребява информацията от Министерство на регионалното развитие, Министерството на финансите, 30 общински и 5 регионални администрации в страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР