До края на септември цената на бензина и дизела ще

...
До края на септември цената на бензина и дизела ще
Коментари Харесай

Бензинът и дизелът ще минат 3 лв. до края на септември

До края на септември цената на бензина и дизела ще надвиши 3 лв., предвижда ръководителят на Асоциацията на българските произовдители, търговци, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров. Тази прогноза той направи пред Българска национална телевизия въз основата на повишаването на петрола на международните тържища в последните два месеца. Асоциацията сплотява дребните търговци и вносители на горива у нас.
Големите производители на нефт взеха решение, че цени от 72 $ за барел не ги устройват и по тази причина на два пъти понижиха добивите. В същото време през септември Съединени американски щати оповестиха, че петролните им запаси са отбелязали голям спад спрямо август и това докара до 25% растеж на цената на петрола, разяснява Хаджидимитров.
В края на предходната седмица петък сортът Брент нарастна с 0,59 $ до 94,29 $ за барел, с което прогнозите за 100 $ за барел стават все по-реално постижими. До към 20 дни тези високи цени ще бъдат към този момент отразени и на нашите бензиностанции. По данни на платформата Fuelo междинната цена на най-масовия бензин А95 е 2.85 лева сега. Дизелът се продава на бензиностанциите на 2.87 лева
От Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива са обезпокоени от късия период, който депутатите гласоподаваха на първо четене за преустановяване на дерогацията за импорт на съветски нефт. Предвижда се налагането на петролното ембарго да стане в едномесечен период след приемане на законовата смяна. Сметките демонстрират, че в случай че законът бъде гласуван до края на септември, от ноември към този момент бургаската рафинерия да премине единствено на неруски нефт.
Този преход би трябвало да бъде по-плавен. Ако в този момент се подписа контракт за неруски нефт, най-малко 2-3 месеца са нужни, с цел да дойде той в рафинерията и да бъде модифициран. Опасяваме се, че в случай че се гласоподава 30 дневен период, може да се получи интервал, в който да няма доставки ", сподели Хаджидимитров.
Търговците на горива чакат след премахването на дерогацията за съветския нефт горивата в страната да нарастнат с към 5.6 ст. за литър, с цел да се изравним със междинните цени на средиземноморския пазар.
Предсрочният отвод от от преправка на нефт с генезис Русия ще докара до проблеми със снабдяването на вътрешния пазар с налични горива, ще вдигне цените освен на горивата, само че и на всички артикули и услуги в страната, ще докара до съществено повишение на така и така високата към този момент инфлация, хиляди ще изгубят работните си места, и освен ние, нефтохимиците, само че и доста други свързани браншове. Това написа в позиция на Синдиката на българските нефтохимици " Лукойл ", представена от Българска телеграфна агенция.
Служителите в рафинерията настояват, че тяхното безпокойствие е подбудено от всекидневната агресивност, с която се води " войната " против дружество, което е един от стожерите на българската стопанска система. Поредният образец е голословното решение, гласувано в икономическата комисия, за предварително преустановяване на получената от България дерогация за импорт на съветски петрол (която другояче е до края на 2024 година) - не е допустимо да бъде осъществено нито от софтуерна, нито от логистична позиция, написа в документа.
Според него внезапната промяна на плановата суровина без нужната конфигурация на всички софтуерни процеси може да докара до опасности от индустриални повреди, причиняващи вреди за екологията, живота и здравето на хората.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР