До края на сегашния програмен период (2014 - 2020 година)

...
До края на сегашния програмен период (2014 - 2020 година)
Коментари Харесай

Мотаем се за готови пари от ЕС за селско стопанство, чист въздух и морско дело

До края на настоящия програмен интервал (2014 - 2020 година) остават по-малко от две години, само че България не може да се похвали с отличен резултат. Всъщност що се отнася до три европрограми, нещата са толкоз зле, че може да бъдат изгубени пари от Европейски Съюз, които ни се поставят - тъй като даже не сме протегнали ръка да ги вземем.
Най-зле е усвояването по " Морско дело " , където от плануваните общо 222 млн. лв. са платени едвам 1.25%. Драматично изостава и усвояването на пари по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) , по която съгласно информация на Информационната система за ръководство на еврофондовете са платени едвам към 5%. Бюджетът на агропрограмата е над 5,9 милиарда лв.. По кои схеми оползотворяването на средства по ПРСР е най-зле не е ясно. Дълги години разплащането и бенефициентите по селската стратегия бяха загадка и не се знаеше какъв брой са раздадените пари по обособените пера от програмата - да вземем за пример за покупка на машини, за млади фермери и други Преди месеци от екипа на вицепремиера Томислав Дончев обясниха за в. " Сега ", че осъществяването на програмата ще бъде налично и данните се разгласяват поетапно.
На опашката по асимилиране е и стратегия " Околна среда " , по която при бюджет от 3.4 милиарда лв. за чист въздух, пречиствателни станции и боклуци са усвоени единствено 8,3%. Почти 11 на 100 пък са действително изплатените пари по чиновническата " Добро ръководство " . Тя е с бюджет от 657 млн. лв. и забавянето по нея ненапълно е изненада. През първия програмен интервал нейният предходник - " Административен потенциал ", се радваше на нечуван триумф - главно поради това, че парите се харчеха за образования, курсове, спомагателна подготовка и други
Почти 12% пък е усвояването по друга предпочитана стратегия - Фонд " Убежище, миграция и интеграция " , по която са планувани над 41 млн. лв.. Парите са за възстановяване на изискванията в местата за настаняване на бежанци, съвещания за поощряване на доброволното връщане и други
Най-добре вървят заплащанията по стратегиите " Храни " (95,74%) и " Транспорт " (82,37%). По първата парите се усвояват за обезпечаване на топъл обяд за нуждаещите се, както и за раздаването на пакетирани храни за небогати от БЧК. Високият % на програмата " Транспорт " се дължи основно финансираното от нея строителство на софийското метро.
По всички оперативни стратегии са платени над 3,7 милиарда лв. от общо над 16 милиарда лв..
Парадокс
Интересна е картината що се отнася до програмата " Инициатива за дребните и междинните предприятия ". Парите, с които можем да разполагаме по тази стратегия, са 200 млн. лв.. На хартия те са напълно усвоени, само че в действителност не е тъкмо по този начин. Причината е, че по тази европрограма се отпускат нисколихвени заеми за дребни компании. Парите са контрактувани, само че не е ясно каква част от тях действително са стигнали до самите предприятия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР