До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването

...
До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването
Коментари Харесай

До дни: Доц. Кунчев ще предложи на здравния министър да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева да разгласи зараза от коклюш . Това сподели пред публицисти основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев взе участие в семинар, отдаден на имунизациите, в границите на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. По думите му заболеваемостта от коклюш в страната продължава да нараства.

Целта на оповестяването на епидемията е , с цел да може да се издаде и заповед на министъра, посредством която да стартира имунизирането на новородените по-рано, а не както до момента – след навършване на двумесечна възраст. По този метод имунизирането на бебетата ще може да се прави и на възраст месец и половина, сподели още той.

Коклюш , прочут и като магарешка кашлица , е остра респираторна зараза , което протича с присъща конвулсивна кашлица, показаха от уеб страницата " Плюс мен ", основан от Министерството на здравеопазването за разпространение на имунизациите. Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и диалект попадат във въздуха. За уединяване на причинителя Bordetella pertussis при започване на болестта от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане заран на гладно). С по-висока сензитивност е проучването по метода PCR. Инкубационен интервал е приблизително 7-10 дни. Най-честите затруднения засягат дихателните пътища и централната нервна система, като е допустимо и развиване на пневмония, която може да докара до летален излаз.

По-рано през днешния ден пред парламентарната комисия по опазването на здравето служебният министър доктор Галя Кондева заяви, че в склада на Министерството на опазване на здравето (МЗ) има задоволително ваксини против коклюш за деца на възраст от два месеца до две годни, които са най-уязвими от болестта. Обявяването на зараза от коклюш е настрана за всяка област на страната - 60-70 % от заболелите са в София, като към този момент няма учредения за оповестяването на зараза, разяснява Кондева. До понеделник у нас има положително имунизационно покритие за коклюш - 92,4 % през последната година, добави здравият длъжностен министър. Служебният министър акцентира, че Министерството на здравеопазването следи непрекъснато болестта. От началото на годината са регистрирани общо 314 случая, позитивни за коклюш, като болестта слага в риск новородени през първата година от раждането им. Най-голямо е разпространяването в град София – 214 случая.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР