До края на седмицата се очаква това да обхване 1/3

...
До края на седмицата се очаква това да обхване 1/3
Коментари Харесай

Седем области вече са в грипна епидемия, до дни ще обхване 1/3 от страната

До края на седмицата се чака това да обхване 1/3 от страната.

" Временни ограничения против разпространяването на грип и остри респираторни болести ще бъдат въведени в област Бургас ", заяви шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Георги Паздеров след съвещание на локалния щаб за битка с грипа.

На база сентинелно наблюдаване и всекидневно съобщаване на случаите на болни от грип и ОРЗ през последната седмица се регистрира внезапно завишаване на заболяемостта в Бургас - 238,25%00. От 16 до 22 януари са регистрирани 478 случая при следено 10% от популацията - 20 063 души.

Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14 година ( 810,68%00), 0-4 година (749,41%00), следвана от възрастова група 15-29 година (356,79%00), над 65 година (103,43%00) и най-ниска заболяемост при група 30-64 година (94,33%00).

Сред ограниченията по думите на доктор Паздеров са: прекратяване на консултациите на бременни дами, профилактичните прегледи, имунизациите и реимунизациите при персоналните лекари, свижданията в лечебните заведения.

На този стадий не е неотложно оповестяването на грипна почивка за учениците, защото заболеваемостта измежду учениците е 13%, а измежду личния състав -  5%.

" Въвеждаме прецизен филтър в детски градини и учебни заведения. При смяна на ситуацията, в случай че се завиши броят на отсъстващите възпитаници и учители, ще бъдат подхванати по-стриктни ограничения, в това число и грипна почивка ", сподели шефът на РЗИ - Бургас.

По думите му решението за това би трябвало да бъде на районния инспекторат по образованието и просветния министър. Д-р Георги Паздеров уточни, че преди две седмици броят на отсъстващите по болест възпитаници е по-висок в сравнение с е сега.

Шест са към този момент областите в плен на грипа.


Преди шест дни Смолян първи разгласи грипна зараза, като противоепедимичните ограничения там са в действие до 24 януари. Последваха го Габрово и Пловдив, а от през днешния ден се причислиха Плевен, Варна и Бургас.

Много покрай протиепидемичните стойности са още Ямбол, Пазарджик, Перник и София област , заяви тази заран основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев и предвижда, че до края на седмицата чака 1/3 от България да е в грипна зараза.

Министерството на здравеопазването предлага всички лица със признаци на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, изнемощялост и др.) да си останат у дома при опция и да посетят доктор. Да лимитират контактите си, изключително с дребни деца, бременни дами и остарели хора.

От изключително значение е спазването на отдалеченост и отбягване тук-там със скупчване на хора, заради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - посредством кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната демонстрират повишаване на грипната интензивност. Най-засегнати от остри респираторни болести (ОРЗ) са децата и младежите до 30 година

Всеки болен с ОРЗ е целесъобразно да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради скупчване на заболели от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещаване при доктор, без значение дали сте заболели от респираторно заболяване или не, също е целесъобразно да носите маска, както и когато поддържате връзка със остарели хора и бременни дами, поучават специалистите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР