До края на седмицата се очаква македонският парламент да гласува

...
До края на седмицата се очаква македонският парламент да гласува
Коментари Харесай

Македонският парламент гласува финалната фаза на конституционните промени

До края на седмицата се чака македонският парламент да гласоподава в последната фаза от одобряване на конституционните промени, произлизащи от контракта с Гърция. В съвещанието не взе участие опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

Дневният ред на съвещанието, на което с две трети болшинство би трябвало да бъдат признати конституционните промени, беше гласуван от 78 от 80 присъстващи в залата депутати. Точно толкоз - 80 индивида, са нужни да гласоподават " за ", с цел да бъдат признати те. Двамата неподкрепили дневния ред са от албанската партия " Беса ", което макар оптимизма на премира Зоран Заев не дава гаранции, че ще поддържа ръководството в най-важното гласоподаване.

Премиерът обичайно прикани депутатите да се повдигнат над разделянето и да видят по какъв начин името на Македония се вее в Брюксел, а също така повтори причините, че с конституционните промени се подсигуряват " македонският език и еднаквост ": " Всеки глас " срещу " е глас за изолираност, неустановеност и беднотия, за нови политически рецесии и по-голяма неопределеност даже и от рецесиите от нашето минало. Светът гледа и чака, че вие като представители на горната граница на нашата земя ще покажете държавническа отговорност ".

Заев благодари на СДСМ, на албанските партии Демократичен съюз за интеграция и Демократическа партия на албанците, на " Алианса на албанците " и осемте самостоятелни депутати от ВМРО-ДПМНЕ и добави, че те са градивна съпротива, за разлика от останалите от ВМРО-ДПМНЕ. Той благодари и на " Беса ", чиито двама депутати останаха в залата, само че не поддържаха дневния ред. Не е ясно дали ще поддържат и конституционните промени.

Междувременно пред Народното събрание, облечени в жълти жилетки, стачкуваха поддръжници на придвижването, бойкотирало на референдума смяната на името на Република Македония в Северна Македония. Те посрещнаха водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски с възгласи и го изпратиха с освирквания. Самият Мицковски съобщи още веднъж, че партията му няма да даде легитимност на процеса по смяната на главния закон.

На фона на това съвещанието на Народното събрание продължава през днешния ден, а упованията са, че гласуването ще бъде още в петък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР