До края на седмицата очаквам 1/3 от България да е

...
До края на седмицата очаквам 1/3 от България да е
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Една трета от България ще е в грипна епидемия да края на тази седмица

До края на седмицата чакам 1/3 от България да е в грипна зараза. Това съобщи пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му след Смолян, Пловдив и Габрово, евентуално до края на деня зараза ще разгласят и областите Плевен, Бургас и Варна. На ръба са Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област.

Заболеваемостта в столичния град пораства, само че не е на такова равнище, че да бъде оповестена грипна зараза, твърди доцент Кунчев. „ Учудващо е, че в столицата към момента има закъснение на заболеваемостта, само че и такива неща се случват “, добави той.

Доц. Кунчев изясни, че по разпоредба решението децата да не вървят на учебно заведение се взима при 30% болни, само че в случай че се види, че вълната се разраства, няма за какво да се чака постигането на тези стойности.

Главният държавен здравен контрольор разяснява, че при грипа един човек може да болести 5-6 до 10 души, само че и доста повече, в случай че е свърхактивен и контактува с доста хора. Затова е въпрос на персонална преценка и съвест да си остане в къщи, с цел да не бъде заплаха за близките. Също по този начин той подсети, че в случай че един инфектиран носи маска, той е доста по-малко рисков за близките, само че акцентира, че въпреки всичко най-важното в такава обстановка е да си останем в къщи.

В болничната система няма проблеми и тя е в положение да поеме лекуването на всички, при които това се постанова, стана ясно от думите на доцент Кунчев. Той бе безапелационен, че болничните лечебни заведения одобряват и изписват всеки ден, само болничното заведение в Смолян е малко по-натоварена, тъй като там епидемията е тръгнала по-рано, само че все пак няма дефицит на кревати и тя работи обикновено.

Доц. Кунчев осведоми, че в света се създават доста интензивно нови типове противогрипни ваксини, измежду тях и такива, които имат универсално деяние.

„ Революция би било да са създаде ваксина, която е закрепена и работи не с двата антигена хемаглутинин и невраминидаза, които са присъщи за всеки вариант, а със сърцевинни антигени, които са идентични за всички “, изясни основният държавен здравен контрольор и добави, че към този момент на може да направи прогноза по кое време такива ваксини ще стартират да се създават и ще могат да бъдат приложени в практиката.

Доц. Кунчев сподели още, че едно от новите посоки на развиване са назалните ваксини, които работят на равнището на носната лигавица и основават преграда пред навлизането на вируса в долните дихателни пътища. Другото направление е ваксина, при която равнището на антигена е малко по-високо за по-високите възрасти, примерно е друго за хора на 40 година и на 80 година Въпрос на решение на компанията производител е дали да записва и продава такава нова ваксина в България, означи още доцент Кунчев.

Създаването на една универсална ваксина не е елементарен развой, само че когато това се случи, тя ще основава имунитет за дълго – може би за 10 година, само че защото имунитетът спада, е допустимо да се наложи бустер след 10 година да вземем за пример, сподели още той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР