До края на седмицата няколко експертни съвета у нас трябва

...
До края на седмицата няколко експертни съвета у нас трябва
Коментари Харесай

Няколко експертни съвета у нас решават дали да продължи ваксинацията с AstraZeneca

До края на седмицата няколко експертни съвета у нас би трябвало да се произнесат дали ще се продължи с имунизацията с препарата на AstraZeneca, какво да се прави с хората, които са получили първата си доза и не желаят втората, както и с тези, които са подготвени да си слагат и втората игла. Това разгласи на ексклузивен брифинг пред Столичната РЗИ здравният министър Костадин Ангелов.

" Ще дадем явен отговор какво да създадат с втората доза – дали да е ваксина на основата на осведомителна РНК, или да е от новата векторна ваксина на Janssen. Ще обсъдим и дали да удовлетворим желанието на тези, които желаят да си слагат втора доза AstraZeneca, в случай че имунизацията бъде спряна на територията на страната за съответната възрастова група ", сподели Ангелов.

По думите му, ползата към имунизацията на AstraZeneca е понижен до алегорични проценти в страната. Той посочи, че хората, които желаят да бъдат имунизирани с Оксфордската ваксина, са единици, само че удостовери, че тя е безвредна, изпитана и сигурна от здравна позиция. 

" Има едно писмо от испанското държавно управление, от министър-председателя на Португалия, с което ни споделят, че като общоевропейски метод би трябвало да се ограничи приложението на имунизацията напълно на хора под 60-годишна възраст. За задачата сме през днешния ден се взе решение да бъдат запитани нашите експертни препоръки и дадат незабавно мнение какво да създадем в България ", добави проф. Ангелов.  

Той уточни още, че в случай че ваксинцията с AstraZeneca бъде прекъсната, вксините ще бъдат изтеглени, като те ще бъдат съхранявани в хладилниците на " БулБио " или на РЗИ. Проф. Ангелов акцентира, че няма изхвърлени ваксини.

Днес у нас дойдоха 62 010 дози от имунизацията на Pfizer като до края на юни се чака в страната да дойдат общо 2,7 млн. дози от имунизацията на Pfizer. По думите на здравния министър, реален избор на ваксини може да се чака при започване на май, когато се чака да започват по-големите доставки на имунизацията на Pfizer. Нещо повече, има създадена скица посредством обезпечаване на хладилна чанта имунизациите да стигат до лекарските кабинети. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР