До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се

...
До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Идва вирус, опасен за бебета и възрастни

„ До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се усилват, както сега имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември чакаме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е рисков за новородените и за доста възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и затруднения “, заяви за БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Проф. Кантарджиев добави, че през месец октомври поради топлото време случаите на COVID-19 са намалели.

„ До края на ноември би трябвало да чакаме и първите случаи, в Европа към този момент ги има, на сезонен грип. Тази година сезонният грип съгласно Центъра на надзор на болесттите в Стокхолм, се счита, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не чакаме нещо изненадващо.

Очакваме по-бавно да се развие грипната зараза отпреди Коронавирус, чакаме и увеличение на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя доста разновидности, стана много несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемиологично разпространяване на болестта микроорганизъм е едва смъртотоносен, той е генетично доста друг.

Това прави изненадите с появяването на някои негови разновидности и това прави фактът, не че не работят имунизациите, само че работят доста по-слабо, в сравнение с мощните вируси. Силните, рискови микроорганизми за тях има ваксини, които сложени, ти си защитен – по този начин е с тетанус, дифтерия, детски паралич…

Докато, когато микроорганизмът е генетично хетерогенен, не по този начин рисков, имунизациите защищават от тежко разболяване “, разясни проф. Кантарджиев.

По думите на микробиолога най-хубавото средство при начало на вирусна зараза е да се стартира с антиоксиданти, също и диета, като се има поради лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и по този начин не му дава опция да се репликира. Също е доста потребен доматът, както и връщане към хубавите български обичаи в храненето.

По отношение на рисковия респираторен синцитиален вирус, който стартира малко преди грипната вълна, има сполучлива стратегия в България, съгласно която всички недоносени бебета наложително се имунизират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус. Това защищава бебета с поднормени тегло и дребните деца. Възрастните им родственици не би трябвало да контактуват с новороденото най-малко до 40 – тия ден, с цел да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на „ магарешката кашлица “ – с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е рисков “, акцентира проф. Кантарджиев.

Той още веднъж предложи сега да се стартира банкет най-малко за 10 дни на витамин Д, предвид на идващите вирусни болести през зимата, с цел да се защищава лигавицата. Приемът на изкуствени витамини също да не е през цялата зима, а за към 20 дни. Приемът на храни обаче, най-много плодове и зеленчуци, които са антиоксиданти е целесъобразен, а и те не се натрупват и не натоварват организма.

Проф. Кантарджиев напомни, че антибиотичното лекуване се включва, когато към този момент са налице бактериални затруднения, като пневмонията. При 10-15 на 100 ги има при вирусните инфекции.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР