До края на мораториума, надявам се и по-рано, в КЕВР

...
До края на мораториума, надявам се и по-рано, в КЕВР
Коментари Харесай

Новият шеф на КЕВР Станислав Тодоров: Няма силен мотив за ръст на цените след отпадането на мораториума

" До края на мораториума, уповавам се и по-рано, в КЕВР да сме подготвени с разбори, които ще дадат ясна визия накъде отиват цените. В България имаме по-голям набор от средства, с цел да адресираме тази рецесия, която е в цяла Европа. Уникалната обстановка у нас е, че сме на последно място по преход на по-нисковъглеродни източници на сила, само че това в тази ситуация е в интерес на българските консуматори, тъй като имаме доста електроцентрали, които оперират на въглища - локално гориво, и себестойността на електрическата енергия е по-ниска, в сравнение с тази на силата от газови централи ".

Това сподели БНР Станислав Тодоров, новият ръководител на КЕВР, по БНР. И добави, че най-голямата мощ, която е движела повишението на цените към края на предходната година - разноските на ЕРП-тата за софтуерните им разноски по мрежата, е обезщетена от държавното управление.

" Няма недостиг сега, няма мощен претекст цените да бъдат нараснали след отпадането на мораториума ".

По думите му това, което могат да създадат държавното управление, Народното събрание и КЕВР е да дадат небосвод на потребителите и на бизнеса какво следва в идващите 6 месеца - това трайни цени ли са на електрическата енергия, или са краткотрайно събитие.

" Можем да приказваме за това, само че не е в наш надзор поради обстоятелството, че това е част от геополитическа рецесия... Правителството направи нужния и безапелационен жест, като се раздели с облагите на държавните сдружения и ги трансферира на българския бизнес, с цел да продължи той да оперира без стрес, цените на артикули и услуги да не се подвигат и да не се покачва равнището на инфлацията ".

Тодоров акцентира, че в условия на неустановеност и рецесия всичко да се търгува на най-динамичния пазар " ден напред " е неточност:

" Това може да се промени. Това са диалози, които ще проведем с Българската самостоятелна енергийна борса, с министъра на енергетиката, с министъра на финансите. Това е нещо, което регулаторът може да направи. Ще упорствам борсата в къс период да вкара дълготрайните пазарни сегменти като борсов артикул. В момента всички търгуват на " ден напред " и всички страхове за бъдещето са акумулирани в цената. Цените биха могли да са доста по-ниски в България, в случай че имаше предвидимост на това по какъв начин държавните сдружения ще продават през идната една година електрическата енергия, която създават, и да продават дълготрайни артикули, които да внасят непоклатимост и сигурност в цените в дълготраен аспект ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР