До края на месеца ще се задейства работна група, в

...
До края на месеца ще се задейства работна група, в
Коментари Харесай

Започва работа по прилагането на европейска директива за минималната заплата

До края на месеца ще се задейства работна група, в която има и интернационалните специалисти, привлечени от Европейска комисия, които ще оказват помощ за цялостното транспониране на европейската инструкция, която контролира критериите при установяване на минималната заплата в България.

Това съобщи пред " Нова телевизия " Иванка Шалапатова, министър на труда и обществената политика. Срещу непрекъснатия растеж на минималната заплата се афишира бизнесът, защото счита, че не дава отговор на действителностите, а също така размерът е идентичен за цялата страна, което прави невероятно заплащането й в по-бедните райони.

Тя акцентира, че политиката на кабинета е приходите да се усилват. " Без инвестиция в приходи, продуктивност на труда и пълномощия, няма по какъв начин да живеем в европейска страна и ще продължим да отчитаме равнища на възнагражденията, които са по-ниски от прилежащите страни ", добави министърът.

" Политиката, водена до този миг, е минималната работна заплата да бъде ниска, в България да привличаме интернационалните вложители с нископлатена работна ръка. Това обаче не е политиката на сегашния кабинет ", увери Шалапатова.

За 2024 година в проектобюджета е заложена минимална заплата от 933 лева като тя е избрана възоснова на признатата преди година методика и 50% от междинната заплата за 12 месеца.

Посочи, че следващата година още веднъж, въпреки и незадоволително, се подвигат минималната пенсия - с към 60 лева, междинната - със 100 лева, а по така наречен швейцарско предписание от 1 юли ще бъдат нараснали с към 11% всички. " Нашата политика е да има трайно нарастване на пенсиите ", акцентира министърът.

Заложено е покачване и на вдовишките пенсии поради това, че хората останали сами над 65 година имат същите разноски, само че доста по-малко приходи.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР