До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат

...
До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат
Коментари Харесай

До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промени в Конституцията

До края на месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи ще внесат общ план за промени в Конституцията. Днес Конституционната комисия в Народното събрание организира първото си съвещание и очерта главните цели за промени в главния закон. Все още има разлики сред обособените политически групи, едното е във връзка с статута на служебните държавни управления, а другото за мандатността на общинските кметове.

„ Всички мисля, че имаме единодушие, че би трябвало да осъществим стандартите във връзка с съдийския съвет и надлежно прокурорския съвет. Така че съдиите да имат автономия и самостоятелност, а във връзка с наказателното правораздаване и прокуратурата да има повече публичен надзор “, сподели Екатерина Захариева, депутат от ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, представена в Българска национална телевизия.

Партията смята, че инспекторите от Инспектората на Висшия правосъден съвет би трябвало да има правото, само че и задължението да не се връщат, откакто изтече техният мандат в органите на Съдебната власт.

Втората група промени са свързани със статута на служебното държавно управление.

„ При предварително преустановяване на мандата на държавното управление и в случай че не се получи единодушие за избор на ново постоянно държавно управление, държавното управление в оставка да продължи да извършва функционалностите на служебно държавно управление. Като тук идващият акцент, който е извънредно значим, че се понижава интервала, в който страната остава без настоящ парламент. Ние предлагаме това да е 1 месец, а не както е настоящето състояние - 2 месеца “, сподели Надежда Йорданова.

Има единодушие, обаче по предлагането настоящият парламент да се разпуска месец преди изборите и по този начин да се обезпечи непрекъсваемост на работата на Народното събрание. На този стадий единодушие да се лимитират мандатите на кметовете на два няма.

От ГЕРБ - Съюз на демократичните сили споделят, че няма да поддържат подобен текст. От „ Възраждане “ се оповестиха срещу.  От Българска социалистическа партия пък дават обещание да бъдат градивни, а дали ще бъдат солидарна част от конституционно болшинство зависи от съответните текстове, които ще бъдат препоръчани.

„ Наистина има въпроси, за които си коства да се намерения и да се приказва по-сериозно, само че има и такива, които не са в дневния ред на обществото. След като бъде показан, както обявиха законопроект, ще вземем отношение и ще изразим мнението си с причини и професионално “, сподели Мая Димитрова, депутат от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “.

Движение за права и свободи през днешния ден резервираха безмълвие. Какво е мнението на Има Такъв Народ не стана ясно, тъй като от партията на Слави Трифонов отхвърлиха присъединяване в комисията.

Председателят на Комисията е окуражен плана за промени в Конституцията да получи поддръжката на най-малко 180 народни представители.

„ Тук не може да има партиен диктат, не може да има самостоятелна воля. Струва ми се, че всички би трябвало да бъдем „ оперирани от его “, че аз ще кажа какво ще написа в Конституцията. Това би бил най-погрешният метод ", сподели Радомир Чолаков.

Към комисията ще работи и експертен съвет от преподаватели по Конституционно право и някогашни конституционни съдии.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР