До края на месеца, ако войната не ескалира, цените на

...
До края на месеца, ако войната не ескалира, цените на
Коментари Харесай

Николов: Ако войната не ескалира, природният газ може да остане на сегашните нива

До края на месеца, в случай че войната не ескалира, цените на природния газ може да останат на сегашните си или по-ниски равнища. Това съобщи енергийният министър Александър Николов пред медии след срещата на държавното управление с бизнеса. 

" Трябва да се прави разлика сред краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочно това, което беше оповестено като планирана цена е на фона на разпоредбите, които следва да се съблюдават от съответното сдружение и входирането на документите към регулатора. От деня, в който беше подадено заявката до през днешния ден, цените са доста по-ниски. До края на месеца, в случай че войната не ескалира, цените на природния газ може да останат на сегашните си или по-ниски равнища ", сподели Николов. 

Това обаче ще е допустимо под едно изискване - в случай че войната в Украйна не ексалира и няма още разтърсвания на газовия пазар, акцентира енергийният министър. 

" Алтернативните трасета и доставки са способ, който може да докара до доста по-ниски цени ", уточни Николов във връзка с средносрочни и дълготрайни ограничения за газовите доставки у нас. 

В края на декември бизнесът поддържа и предложи някои от елементите в структурите на обезщетенията на тока.  " До размера на средствата, които са налични в системата и бюджета, сме създали всичко допустимо. Естествено е, че не стигат и естествено, че цената е извънредно тежка за цялото общество, само че в последна сметка това е цената на война ", разяснява министърът на енергетиката. 

По думите му, най-големият проблем за " Булгаргаз " и енергийната система е " Топлофикация София ".  " Това не е загадка за никого, то е проблем, трупан повече от десетилетия. Със сигурност ще е належащо излекуване - по какъв начин това ще се случва зависи от евентуален инвеститорски интерес. Към момента мога да кажа, че има разполагаем сериозен подобен. Начина на работа на сдружението сигурно би трябвало да се промени и да наподобява по друг метод и тя да погасява отговорностите си към " Булгаргаз " и БЕХ ", сподели той. 

Николов посочи, че не е наложително да има продажба на " Топлофикация София ", защото самото дружество може да има външен мениджмънт и дълготрайно партньорство, само че това тепърва трябва да се прецизира. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР