До края на месец септември тази година трябва да бъде

...
До края на месец септември тази година трябва да бъде
Коментари Харесай

Дъговидни пукнатини на пътя при свлачището край Асеновата крепост

До края на месец септември тази година би трябвало да бъде квалифицирано идейно планово предложение със цената на нужните силови укрепителни мероприятия при свлачището край Наказателно-процесуален кодекс Асенова цитадела. Целта е да се кандидатства незабавно за разпределяне на средства от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне и зоната да бъде възстновена. Това е една от препоръкте, предлжени от експертите от „ Геозащита” ЕООД, във връзка задействалото се в края на предишния меесец свлачище в региона.

Ако не се подхващат незабавни ограничения, има заплаха пътят да пропадне изцяло и няколко села и местности да бъдат отцепени от света. В тази връзка, Община Асеновград е изпратила информация до Областния шеф на Пловдив и до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. Общо три са главните рекомендации, посочени от експертната комисия. Останалите две към този момент са изпълнени, а точно - слагане на спешна сигнализация и осъществяване на отводнителни мероприятия. Установено е, че в резултат на продължителните превалявания от дъжд в Асеновградско огромен размер вода се излива от пътното платно непосредствено в свлачището.
Това наложи в допълнение обезопасяване на сектора посредством отблъскване на повърхностните дъждовни води с чували с пясък. В изведеното след огледа на експертите мнение се показва, че има съществуване на формирани дъговидни пукнатини в обсега на осовата линия на пътя и банкета, като по-силно са изразени тези, в посока Наказателно-процесуален кодекс „ Асенова крепост”. Припомняме, че на 28.06.18 година се задейства нов свлачищен проце по пътя Асеновград – Лясково. Засегнато е част от пътното платно и придвижването в двете направления е съвсем невероятно. Наблюдават се пукнатини по цялата дължина на зоната, преди пропадналия сектор и след него, чак до самия Наказателно-процесуален кодекс Асенова Крепост.
Още при констатиране на свлачището, със заповед на кмета на Асеновград бе лимитирано придвижването на тежкотоварни коли над 3,5 тона, за да не се натоварва ненужно пътното платно, само че в това време да има достъп до туристическия обект и до селата Лясково, Яврово и Добралък. Размерите на свлачището са с дължина 30 метра и приблизителна височина 12 метра. Засегнатата повърхност е към 360 квадратни метра, а наклонът е извънредно стръмен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР