До края на месец май ще бъдат избрани изпълнителите и

...
До края на месец май ще бъдат избрани изпълнителите и
Коментари Харесай

При регулярно финансиране до една година наводнените села ще са напълно възстановени, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов

До края на месец май ще бъдат определени изпълнителите и приключени плановете за всички речни корита, улици и мостове в потърпевшите от наводнението села – Каравелово, Богдан и Слатина, и в случай че имаме регулярно финансиране от страната, възобновяване ще продължи една година. Това сподели пред публицисти в Карлово кметът на общината Емил Кабаиванов, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му по предварителни планове за това ще са нужни към 74 милиона лв..
 
До момента от Междуведомствената комисия за подкрепяне и възобновяване за потърпевшите карловски села предходната година бяха отпуснати от 11 млн. лв.. От тях към четири млн. лв. са разплатени на компаниите, които правиха спешното почистване на селата, а останалите са за планиране на улици. Очакваме, след решение на комисията от 28 февруари, разпореждане на Министерски съвет, с което се отпускат още 8,3 млн. лв., сподели Кабаиванов. От тях към 1,4 млн. лв. още веднъж са за спешните, а с останалите ще се финансират поетапно ремонтните работи.
 
Избрани са изпълнителите за новите речни корита в селата Богдан, Каравелово и Слатина, които до две седмици би трябвало да показват плановете. Работи се по главния ремонт на пътя Московец - Богдан - Войнягово, по който в Московец са сменени 500 метра тръбопровод, в Богдан - 140 метра, а в Каравелово следва замяна на 2,8 км. В този сектор влиза пътят сред Богдан и Каравелово, и Каравелово и Климент, който към този момент е асфалтиран.
 
Очакваме останалите 50 % от финансирането на плана от Министерството на районното развиване и в случай че до май месец се обезпечи, до края на юли ще приключим реконструкцията на 18-километровата права и подмяната на пет км. нов тръбопровод под него, посочи Кабаиванов. 
 
В Каравелово е определен изпълнителят на ремонта на ул. " Георги Димитров ", която е към три км, където е стартира замяна на водопровода, сподели Кабаиванов. По думите му за ул. " Ленин " също е определен реализатор, парите са обезпечени и до началото на месец май там ще стартира работата. Поставен е краткотраен мост над реката в селото и сега се проектира непрекъснат желязо-бетонен мост.
 
Кабаиванов уточни, че в случай че се обезпечи финансиране, в средата на лятото може да се стартира построяването му. Ремонтът на детската градина в Каравелово, който е на стойност 232 хиляди лв., ще се финансира от застраховката на постройката и 63 хиляди лв. целеви дарения. Ремонтираме цялата постройка, само че оборудваме една група, защото сега са записани осем деца, като три посещават градината в Богдан, изясни кметът. 
 
Избран е реализатор за ул. " 12-а " в Слатина, където ще се стартира с замяна на водопровода и ще се търсят средства за настилката. Предстои избор на реализатори на ул. " Първа " и построяването на нов мост в центъра на селото. 
 
В Богдан има определени реализатори за улиците " Първа ", " 14-та ", " Втора " и " 19-а ". Две от тях ще се ремонтират редом с построяването на речното корито, тъй като са прилежащи към реката, изясни кметът. В селото има четири моста над дерето, които би трябвало да се изградят. До две седмици би трябвало да са подготвени и плановете за тях. 
 
Всичко над обитаемоте места е отговорност на държавните институции – Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, и Министерството на районното развиване, разяснява Кабаиванов. По думите му локалната администрация е обезопасила речните корита в обитаемоте места и е уведомила страната за мъртвата дървесина и наносите над селата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР