До края на май правителството в Рим отказваше да промени

...
До края на май правителството в Рим отказваше да промени
Коментари Харесай

Италия се размина със санкция от Брюксел заради бюджетна дисциплина

До края на май държавното управление в Рим отхвърляше да промени бюджетните си планове, а евроскептичният вицепремиер Матео Салвини нападаше Еврокомисията, че с разпоредбите си задушавала опцията на стопанската система да пораства.

След траяли месеци наред разногласия за бюджетната политика на популисткото държавно управление в Италия Европейската комисия отдръпна през днешния ден опасността си да стартира наказателна процедура против Рим за отвод да намали равнището на обществения дълг според фискалните правила на Европейския съюз.

Прогнозите са тази година бюджетният недостиг да не надвиши 1.9% от Брутният вътрешен продукт, а това е много под досегашните упования.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Очакваме тази година Италия общо взето да се съобрази с Пакта за непоклатимост и напредък, цитира Reuters известието от Брюксел. Правителството е направило и спомагателни старания да поправя през актуалната година утежняването на структурния баланс през 2018 година

Решението обаче е краткотрайно. Европейската комисия желае да изследва цялата налична информация от Италия за положението на обществените ѝ финанси преди да направи окончателната си преценка, съобщи н апресконференция Пиер Московиси, еврокомисар по въпросите на икономическите връзки.

Комисията упорства Италия да съблюдава и уговорката си проектобюджетът за 2020 година да бъде направен съгласно фискалните правила на съюза, с цел да няма повече неустановеност. Крайният период за показване на проектобюджета е 15 октомври, т.е. Рим има три месеца и половина да извърши това изискване.

Официалните данни за първото полугодие демонстрират, че дефицитът за 2019 година би трябвало да е в границите на 7 милиарда евро по-малко по отношение на прогнозата от април. Причината са по-ниските от предстоящото разноски и усъвършенстваното събиране на доходи.

Правителството приготви и декрет за преодоляване на бюджетния недостиг следващата година, добавя Reuters. Според организацията в указа са написани параметри, които би трябвало да разсеят терзанията на Комисията.

Днешното решение на Европейската комисия би трябвало да бъде утвърдено и от страните членки. На завършилата във вторник среща на 28-те те изглеждаха удовлетворени от отстъпките на италианците, споделя за Reuters формален източник. Но някои страни, измежду които Германия и Холандия са водачи, показват песимизъм за италианските фискални проекти. Франция обаче подкрепяла корекциите, предлагани от Рим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР