До края на май месец от Касата са платили над

...
До края на май месец от Касата са платили над
Коментари Харесай

НЗОК платила 1 300 000 лв. на болниците за коронавируса

До края на май месец от Касата са платили над 1 300 000 лева за хоспитализиране на пациентите във връзка със болестта от ковид. Не е имало злоупотреби със средствата на НЗОК през месеците на изключителното състояние, подбудено от ковид. Това съобщи шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.
Пациентите се връщат в лечебните заведения, страхът от ковид е преодолян и лекарите работят без боязън, с цел да могат да обслужват пациентите си, уточни още той пред Българска национална телевизия.

През април месец спадът в приема на лечебните заведения е бил към 25-30%, само че в последния месец се следи нарастване в размера на действия. През май месец по отношение на април месец се отбелязва 114% осъществяване на приема в лечебните заведения, регистрира проф. Салчев. По думите му сега лечебните заведения ще би трябвало да реорганизират по този начин активността си, че да могат да одобряват всички хора, отсрочили лекуването си.

Не е допустимо поради рецесията с ковид да има източване на суми от НЗОК, увери проф. Салчев. В момента не е нужно да се мисли за актуализация на бюджета на Здравната каса.

Според него проблем е, в случай че желаеме да вкараме електронната рецепта, електронното направление и електронното досие, би трябвало да стартира ежедневното им отчитане. В момента те се регистрират на месечна база и шефът на НЗОК не може да даде данни да вземем за пример за предишния месец за извънболничната помощ.

Проф. Салчев съобщи, че не би трябвало да се усилва здравната вноска, тъй като натоварва популацията. Самата здравна система би трябвало, въз основата на здравната вноска, която е избрана сега, да рационализира средствата, тъй че първо да бъдат удовлетворени пациентите и договорните сътрудници, изясни шефът на НЗОК.

" Ако не беше неприятната НЗОК, не знам, в случай че имаше доста съперници, по какъв начин щяха да се оправят през интервала на изключително състояние ", сподели проф. Салчев в умозаключение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР